top of page

Официалният сайт: https://uwcrcn.no/
За вас споделя Станимира, випуск 2015-17, Норвегия

 

UWC Red Cross Nordic се намира в региона на Sogn og Fjordane, западна Норвегия. Разположен на брега на фиорда, близо до Атлантическия океан, заобиколен от скалисти планини и множество гори, колежът притежава уникална по вид природа. Като единствения колеж в Скандинавския регион, Red Cross Nordic се фокусира върху хуманитарни и природни проблеми, както и върху скандинавската ценностна система и обичаи. Подобно на Pearson College, Red Cross Nordic също е отдалечен от големи градове. Макар и шокиращо спокойно в началото, адаптацията е лесна и красотата на мястото бива бързо оценена.

Предметите в колежа са много и разнообразни- математика, физика, испански, италиански, китайски, глобална политика, театър, приложни изкуства и други. Колежът не само дава свобода и гъвкавост при избора и комбинация на предметите, но също така предлага комфортна и подкрепяща среда за учене. Разнообразната природа дава възможност за много практика що се отнася до природните науки.

Уникалното разположение на колежа предлага множество дейности на открито, сред които гребане с кану и каяк, преходи в планината и скално катерене. С натрупването на сняг през зимните месеци дейности като ски и кънки на лед са също възможни. Хубавото на мястото е, че предлага на всекиго по нещо- не се притеснявай ако не си „outdoor“ тип човек! Множество групи като TEDxUWCRCN, Amnesty International или SOS Villages също имат място за теб и чакат да допринесеш за развитието им.  Що се отнася до лични хобита като фотография, йога, танци, пеене или рисуване- те също ще намерят своята изява в някой от регионалните концерти (Cultural shows such as Asian show, European show etc.) организирани всяка година.

Кампусът на колежа е удобен и компактен. Учениците живеят в 5 различни къщи, по 5 човека в стая. Всяка къща има голяма всекидневна за всички ученици (dayroom) и всяка стая има своя собствена баня. Къщите са добре оборудвани  и уютни, подкрепяни и наглеждани от така наречените house mentors, които се грижат за постигането на гладко съжителство. Разположени са на 5 минути от класните стаи и столовата.

Класните стаи, подобно на къщите, също разполагат с най-нова технология, която прави учебния процес по-лесен и разнообразен.  Учениците се хранят заедно 3 пъти на ден в столовата. Предлагайки качествена и сравнително разнообразна храна, столовата е едно от най-известните места за социализиране, особено през уикендите когато учениците се наслаждават на специалните tortilla, лазаня или pizza night.

Red Cross Nordic e място, което ще те накара да преосмислиш света около себе си, ще поставя твоите идеи и идеали под въпрос, но също така ще те обогатява и развива като човек, дава ти силата да постигнеш промените, които искаш да видиш в света. Пристигайки в колежа, човек трябва да е подготвен не само за красивото северно сияние, спокойната гледка към фиорда и блестящата снежна покривка, а също така за мрачните следобеди, понякога досадните валежи и студения климат.

United World College Red Cross Nordic e предизвикателно училище с много възможности и уникална природа, което е събрало целия свят в една шепа. Място, което веднъж видяно, не може да бъде забравено.

bottom of page