top of page

Веселин Коршумов, випуск 2020-2022, Есватини

IMG_0777.JPG

Дойде ред да Ви представим ученика от Национална природо-математическата гимназия в София, който зае първа позиция в селекцията за място в Колежите на Обединения Свят. Веселин Коршумов получи стипендия за колежа Waterford Kamhlaba в Есватини! 

Ежедневието ти е физически ангажирано -  обичаш да тичаш, да караш колело, да се катериш. Ще се опиташ ли да продължиш с този темп и в колежа, или поставяш ученето на предна позиция?

Разбира се, нещото, върху което ще се концентрирам най-много в колежа, ще е ученето. Така че, ако всичко върви както трябва, нямам намерение да прекратя физическите си занимания, а напротив, ще продължа и дори бих пробвал нещо ново.

Отиваш в UWC Kamhlaba в Есватини. Сподели, че когато пътуваш някъде, обичаш да се запознаеш с историята и културата на самото място. Какво научи за Есватини?

 

Научих, че това е една от най-малките държави в Африка, както по площ, така и по население. Също така, Есватини е единствената държава в света, която е димонархия (управлява се от краля и майка му).

 

IMG_20180817_195206.jpg

В апликацията си бепосочил желанието да идеш в колежа в Есватини заради историята, културата и обичаите, които се срещат само в Африка. За кои ритуали знаеш и би искал да разбереш повече или дори да видиш на живо?

Само съм чел за някои от ритуалите там, но много ми се иска да присъствам на двата най-големи за страната. Първият се казва Incwala и това е церемонията на краля. Състои се на 21 декември и продължава няколко дни.

Другият ритуал е най-известният за Есватини и се нарича Umhlanga. В него участват само млади,  неомъжени жени, които носят и предоставят тръстикови клончета на кралицата. След това всички момичета танцуват. И двата ритуала ми се струват изключително интересни и много ще се радвам, ако имам възможността да ги наблюдавам на живо. 

Разгледа ли какви инзвънкласни дейности предлага колежът? Към кои би се присъединил?

Колежът предлага много и различни извънкласни дейности, но няколко ми грабнаха окото. Хареса ми клубът Млади герои, в който учениците събират пари за сираци и деца с ХИВ/СПИН. Много интересно ми се стори и SOS Sport and Swimming, където всяка седмица идват деца от бедни семейства и учениците и се учат на плуване. Колежът също така има и много добра спортна база, където могат да се практикуват множество спортове. Все още не съм напълно сигурен какъв спорт ще избера, но съм се спрял на футбол, лека атлетика или ръгби.

Какво смяташ за втория етап от кандидатстването за колежите? Изпитната част как рефлектира върху един ученик?

 

Мога да кажа, че беше по-добре, отколкото очаквах. Сутринта, докато пътувах за втората част, бях много притеснен и се надявах да няма въпрос или задача, за които не бих имал отговор. Когато влязох в сградата и видях другите кандидати, се поуспокоих. Преди да започне тестовата част, много добре ни обясниха регламента и по време на тестовете знаех точно как да си разпределя времето, за да постигна възможно най-висок резултат. Най-спокоен бях за есето, защото се бях подготвял преди това, пишейки пробни есета. Според мен изпитната част и най-вече есето показват до каква степен си информиран за света и за проблемите, които съществуват в днешно време.

IMG_20191104_223407_013.jpg

Кои три свои най-ценни качества би взел от България и би пренесъл в Африка?

 

Където и да съм, с мен винаги са моят позитивизъм, отвореност към новото и любов към България. Като замина за колежа, ще ми липсват приятелите ми от България и спомените, които съм създал с тях, но, заминавайки, аз съм готов за нови приятелства и преживявания.

Как се подготвя за заминаването си един новоприет колежанин месеци преди новото начало?

 

За да се подготвя за колежа и най-вече за страната, чета много информация за климата, природата, езика, храната и различни интересни факти за Есватини. Също така редовно следя информацията и снимките, които колежът качва в социалните мрежи. Така придобивам представа за живота там, за да съм максимално подготвен, когато пристигна.

На Веселин му предстои да се запознае с един от най-интересните и различни колежи в света. Представи се отлично на селекцията и нямаме съмнение, че ще приложи уменията и знанията си, за да докаже, че българското участие в UWC е винаги силно!  Тази година UWC Waterford Kamhlaba трябва да е готов за не един, а цели двама креативни и целеустремени ученици!  

bottom of page