top of page

Христо, випуск 2020-2022, Босна и Херцеговина

90333505_227893288359786_527780705200819

Програмиране. Пътуване. Приключения. Накратко (и не толкова)  за Христо Стойнов. Ученик в благоевградската Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов", а вече и официална част от голямото семейство на UWC Mostar в Босна и Херцеговина. За изминалата селекция и бъдещите планове - интервю от нашия новоприет колежанин.

Кое кара ученик от малък, но пък известен, град да кандидатства за Колеж на Обединения Свят?

Жаждата за новото и различното. Освен това като човек, който е много запален по политика и география, да живееш заедно с хора от над 60 други националности, е сбъдната мечта. Мисля, че вижданията на КОС отговарят много на моите лични ценности.

В своята апликация отбележи, че в Благоевград не си имал възможност за извънкласни занимания. Сега в Мостар ще имаш богат избор – проверил ли си какви клубове предлага колежът? Самият ти какво би искал да опиташ?

 

Да, проверих и усещам, че ще ми е доста трудно да избера. Опитвал съм катерене и ми харесва, мисля си, че това ще е лесен избор. Клубовете, които не са спорт, обаче са много различни от това, което съм виждал, и дано мога да ги пробвам всички, преди да взема решение. Харесвам това, че доброволчеството е задължителна част от програмата и с нетърпение очаквам да видя какво представлява.

 

Занимаваш се активно с ИТ. Остава ли тази страст към програмирането, или я загърбваш в България?

Много хора виждат програмирането като занаят, но за мен то е хоби и средство, с което мога да творя. Вероятно графикът ми в UWC ще е доста пълен, но програмирането изисква толкова време, колкото му отделиш. Дори и да нямам много време за него, ще продължа да се развивам, когато мога, просто защото ми харесва.

По душа си авантюрист и обичаш да пътуваш. UWC ще успее ли да утоли този „глад“ за приключения?

 

За мен, ‚приключение‘ значи да излезеш от зоната си на комфорт и да преживееш нещо, коренно различно от ежедневието ти. Не виждам как следващите две години не биха отговаряли на това описание. Да, може да не прилича много на обичайните ми пътувания и приключения, но това го прави още по-интересно и интригуващо.

Самата селекция беше ли приключение? Кое те впечатли най-много?

 

Селекцията беше много интересна, особено игрите и дебатите. Срещнах много приятни хора и като цяло преживяването е уникално. Бих го препоръчал на всеки, защото си заслужава, дори и да не очакваш награда.

89815562_500977163917650_493457663033396

Мислил ли си се към коя сфера да се насочиш след завършване на UWC Mostar, или се оставяш на течението да те води?

 

Мисля да се насоча към някакъв вид инженерство, но засега съм отворен към всичко.

Предстои да чуваме още за Христо. Вярваме, че колежът ще бъде една нова среда, в която ще представи умело това, което умее, и ще запечата името си към богатата история на Колеж на Обединения Свят. А ние ще споделяме всеки един бъдещ успех!

bottom of page