top of page

Марина Парушева, випуск 2020-2022, Италия

66852711_2405959723017091_18715017884320

Следващата ни стипендиантка отново е с варненски корени и големи амбиции. Есента ще стане част от замъка на UWC Adriatic, Италия. За Марина Парушева, нейната страст към музиката и доброволчеството ще разберете няколко реда по-надолу.

Свириш на пет инструмента – пиано, барабани, акустична и бас китара и укулеле  – как съчетаваш практикуването им с останалите занимания покрай математиката и членството в PTPI The Dolphins? Как музиката въздейства върху ежедневието на един тийнейджър?

До голяма степен тайната на това да съчетаваш практикуването на много извънкласни дейности, е всички те да са ти интересни. Разбира се, нужна е и организация, но е невъзможно да се справиш, ако заниманията ти не те вълнуват истински. 

На музиката посвещавам най-голяма част от свободното си време. За мен тя е най-висшата форма на изкуство, тъй като има уникалната способност да въздейства на човешките емоции само чрез комбинация от звуци.  Музиката е неразделна част от живота на почти всеки тийнейджър не само защото е универсално развлечение, но и защото може да има успокояващ ефект и да ти повдигне настроението. До голяма степен това каква музика слушаме, има влияние и върху личностното ни развитие. 

Ти имаш малко по-различна стратегия след завършване – искаш да изчакаш една година преди да кандидатстваш за университет. Какво смяташ да правиш през тези академично освободени 12 месеца?

 

Искам да си взема една свободна година между гимназията и университета, за да се занимавам с доброволческа работа в чужбина, докато все още нямам кой знае какви отговорности и задължения. Пропускането на година няма да е от значение за кандидатстването ми, но би могло да е от голямо значение за някого, който се нуждае от помощ. Освен това е идеалната възможност да попътувам и да натрупам опит. Най-много ме влече идеята да преподавам английски на деца в развиващи се държави или да помагам в изграждането на къщи за хора, изгубили домовете си. 

 

marina2.jpg

UWC Adriatic e едно от най-забележимите мяста за цялото UWC движение. С какво очакваш, че ще се сбкъскаш, когато пристигнеш там?

Очаквам да срещна млади хора, които живо се интересуват от света, в който живеят, и искат да го направят по-добър, и в тяхно лице да намеря много нови приятели. Очаквам да се сблъскам с много предизвикателства, хубави преживявания и разбира се трудности. Наред с изброените вероятно ще се сблъскам и с неща, за които дори не съм се сетила все още 

Към кои предмети се насочваш при формиране на програмата си?

Наред със задължителните математика и италиански много бих искала да уча Химия и да продължа с изучаването на Немски език. От групата Individuals and Societies бих избрала World Arts and Cultures, тъй като опознаването на чужди изкуства и култури е една от главните причини да искам да уча в UWC Adriatic. Със сигурност ще избера и Visual Arts като предмет, тъй като изкуството е неразделна част от живота ми. 

Какво очакваше, че ще срещнеш на нашата селекция, преди да станеш част от нея?

 

Бях сигурна, че по време на селекцията ще срещна интелигентни и интересни кандидати -  така се и случи. Но не знаех какво да очаквам от самата селекция, особено от третия кръг, и именно това най-много ме притесняваше. В крайна сметка не беше толкова трудно, колкото си представях. Оказа се, че единственото, от което имаш нужда, е да бъдеш себе си.

Пожелаваме успех на Марина и със същия трепет ще следим нейното развитие в света на Колежите на Обединения Свят! А той вече я очаква.

bottom of page