top of page

Дара Еринина, випуск 2020-2022, Есватини

Четири езика. Множество хобита в различни сфери и нюх за приключения. И изненадите не спират дотук. Запознахме се с Дара Еринина на тазгодишната селекция и сега се радваме да съобщим, че тя е вторият ни приет колежанин в UWC Kamhlaba, Есватини (позната още като Свазиленд).

„Когато правя нещо – го правя по най-добрия начин, който мога“ – така ли се хвърли в кандидатстването за място в UWC? И разклати ли се по пътя?

95666455_944528415983397_320936670222352

От няколко години си мечтая за UWC – когато дойде шансът, бях решена да направя всичко, което мога. Естествено, нищо не е перфектно. Имаше няколко момента, където не се справих толкова добре, колкото исках. Един от тези моменти беше на третия кръг; бях се притеснила и не осмислих ситуацията правилно, което доведе до малко объркване. Не всичко става, както си го представя човек. Преди да се впусна в това приключение, бях подготвена и за провал. Според мен това е едно от най-важните неща – да можеш да приемаш грешките и провалите, защото такива винаги ще има.

Обичаш да пишеш – ориeнтираш ли се към English Literature като част от програмата си, или още не си формирала своите желания в колежа?

 

Доста съм мислила по въпроса с предметите. Честно казано, се надявах да има Spanish Literature, тъй като испанският ми е много скъп и любим език. Обмислям дали да запиша Self-Taught Spanish Literature или English Literature. Това ще го реша напълно, когато стигна до там.

 

Ти си ученичка с различни извънкласни дейности – конна езда, плуване, роботика, танци, четене – как успяваш да побереш всички активности в скромния график?

От малка съм активна, което ми е издълбало нещо, като навик. Смятам, че съм човек, който може добре да си организира времето. Гледам да си го организирам по такъв начин, че да не се претоварвам, но и да не мързелувам прекалено много.

Четенето ти е едно от любимите занимания. Ако би описала емоцията UWC чрез книга, коя би била тя?

Това е най-трудният въпрос; Не ми бе лесно да стигна до задоволителен отговор. Смятам, че бих я описала чрез Малкият Принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Всеки, който чете тази книга, може да намери нещо, което друг не е. Всеки може да я разтълкува по свой собствен начин; Да намери урок там, където друг е видял само текст. И обратното. Думите на тази книжка могат да имат специално и уникално значение за всеки. За един може ‘боата глътнала слон’ да е най-важната част и да се чувства идентифициран с нея; За друг такава част може да е ‘опитомяването на лисицата’. Един вид, няма грешен отговор. Емоцията и преживяването UWC са точно това – при всеки са различни. На един ще му липсва безумно много дома, а втори няма да страда толкова. Трети най-много ще набляга на социалната част, а четвърти на ученето.

Емоцията UWC е такава, каквато ти си я направиш. Ти решаваш дали ще се чувстваш, като розата, или като лисицата. ;)

95664296_226250835485767_129298558074486

След колежа би искала да учиш Биология – остава ли този план, или вече се променя?

 

            Остава нещо подобно. Напоследък много мислих за бъдещето ми след колежа. Аз обожавам животните и винаги съм знаела, че искам да уча и работя нещо свързано с тях. Все още не знам точно какво ще е, но смятам, че имам още малко време.

Какво очакваш да намериш в UWC, което не откриваш тук? Какви са твоите очаквания като новоприет колежанин?

 

Винаги много съм мислила за бъдещето ми. Често съм имала доста амбициозни очаквания и представи за дадено нещо. Осъзнавам, че това е грешка; Опитвам се да намаля времето, през което си мисля за далечното бъдеще в много детайли.

Колкото за UWC – очаквам най-неочакваното. Опитвам се да не си създавам какви ли не идеали – да не се разочаровам после. Въпреки това съм в очакване на няколко неща: Естествено, предвиждам да е незабравимо преживяване; Интернет връзката да не е тип NASA; Да имам повече работа, отколкото си представям; Да се сближа с хора още първите няколко дни; И да се разходя в южната част на прекрасния континент.

Коя част от третия етап привлече най-силно вниманието ти?

 

Определено интервюто и мазето. Интервюто го чаках с нетърпение – беше ми интересно какво ще ме питат. В мазето всички можехме да си починем малко от останалите занятия. Харесаха ми и социалните игри, защото театралните сценки ме накараха да изляза от зоната ми на комфорт.

Кога заминаваш за Kamhlaba? Какво искаш да видиш веднага след пристигането си?

 

            Живот и здраве ще замина през януари 2021, защото училището се намира в Южното полукълбо – учебната година е различна. На първо място искам да видя и да се запозная с бъдещите ми съученици. На второ място е училището – щом го видя, всичко ще ми се стори още по-истинско и нереално едновременно.

bottom of page