top of page

Лилия Богданова, випуск 2020-2022, Коста Рика

96294945_240591280616841_732202952002476

Варна се оказа част от градовете, откъдето сме пратили едни от най-добре запомнилите се кандидати през изминалите селекции! Тази година имаме удоволствието да представим Лилия Богданова, която учи във варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и която официално става наш представител в UWC Costa Rica!

UWC дава възможност на учениците и от 11. клас да кандидатстват, но това означава, че при прием те ще загубят досегашната си година в училище и ще я започнат отново в колежа. Притесняваш ли се от факта, че ще учиш една учебна година допълнително?

Възможността за развитие, която предоставят Колежите на Обединения Свят, мисля, че е по-голяма от тази в сегашната ми гимназия. Да, оставаше ми малко до завършване, но знам, че ме очакват много нови и незабравими преживявания и запознанства. Не се притеснявам, че ще уча една година повече от предвиденото, защото поставям образованието на първо място, а това е един невероятен шанс.

Приета си в UWC Costa Rica. Как смяташ да наредиш учебната си програма – кои предмети привлякоха вниманието ти?

 

Учебната ми програма все още ще претърпява промени, но засега мисля да взема Английски език и литература на високо ниво, Испански език за начинаещи, тъй като никога не съм го изучавала, а там ще ми е много нужен. Най-много ми привлякоха вниманието Глобалната политика и антропологията, но най-вероятно намясто ще реша, като се консултирам с второкурсниците. От науките ще взема ESS (Environmental Systems and Societies), защото проявявам интерес към околната среда. И, разбира се, ще се опитам да взема Математика на високо ниво, но отново ще реша, когато ида в колежа.

 

97618637_696319314464783_159185033887114

Кои са най-големите предизвикателства, с които очакваш да се сблъскаш, когато пристигнеш в Сан Хосе?

Често мисля по този въпрос, но смятам, че първото ми предизвикателство ще бъде когато изляза навън и се докосна до нетипичния за мен климат. Оттам вече започва животът ми в колежа, където със сигурност ще е изпитание да изляза от зоната си на комфорт. Вярвам, че бързо ще си създада нови приятелства и това няма да ме затрудни. Още нещо, с което знам, че се свиква, но не веднага, са най-различните насекоми, паяци, животинчета, които върлуват в Коста Рика.

Имаш ли вече скроени планове за завършването си и продължаването към висше образование, или оставяш този избор да се формира вътре в колежа?

Както много мои връстници, не съм решила какво да правя с бъдещето си, но оставям този избор да се формира в колежа, където вярвам и че ще се случи. Но имам намерения да продължа обучението си в САЩ.

Връщам те съвсем в началото, когато трябваше да попълваш своята апликационна форма за участие в селекцията. Имаше ли част, която затруднява ученика при подаване на документите?

 

За мен решението да подам своята апликация беше спонтанно и в последния момент, но не смятам, че има част, която може да затрудни бъдещите кандидати, ако се пише от сърце и се отговаря искрено на въпросите. Тогава попълването на апликационната форма ще протече лесно и безпроблемно.

Лилия ще поеме по един много по-различен  и необикновен път от досегашния, но това всъщност е цялостната концепция на Колежите на Обединения Свят! Сигурни сме в нейните успехи в Коста Рика и знаем, че тя ще е следващият ни кандидат от Варна, който ще се запомни със своето приесъствие! 

bottom of page