top of page

Lester B. Pearson College UWC, Канада

Официалният сайт: http://www.pearsoncollege.ca
За вас споделя Йоана Стоянова, випуск 2014-16, Канада

Pearson College се намира на остров Ванкувър в западна Канада. Кампусът е посредата на вечнозелена гора на брега на Тихия океан. Местоположението създава отлични условия за досег до природата чрез различни дейности на открито – походи, къмпинг, ветроходство и гребане с кану и каяк. Чрез отдалеченото си място колежа предразпорага учениците да се фокусират върху ученето, създаването на приятелства и изучаването на околната среда.

Предметите, които се изучават са математика, английски, френски и испански език, история, икономика, физика, биология, театрлно изкуство и други. Предмет уникален за Pearson College  е Наука за океана, който е създаден от учителката по океанология – Лаура Верхег. Предмета включва изучаване на химичните и физичните свойства на водата, биологични видове, подводен релеф и методи за опазване на океана. Най- голямата полза от предмета е, че всичко изучавано се прилага на практита чрез провеждане на експерименти на доковете на колежа или на близките плажове.
 

Извънкласните дейности в колежа са повече от достатъчни за всеки интерес. Едни от най-популярните са украински танци, подводно гмуркане, ветроходство, гребане, оказване на първа помощ, горски походи, пожарникарство, изработване на керамика и много други. Всяка извънкласна дейност се провежда веднъж или два пъти в седмицата. Така се създава баланс между учене, развиване на талант и забавление.  

Всички ученици живеят заедно в кампуса в различни къщи. Всяка къща е на два етажа като на първият етаж са момичетата, а на втория момчетата. Стаите са комфортно оборудвани за 4 човека като всеки етаж споделя една обща баня. Всеки етаж има около 5 стаи с по 4 човека което прави 40 ученика живеещи заедно. Всяка къща има така наречените houseparents. Те са семейство с деца, които помагат за гладкото съжителство между всички. Класните стаи са разпределени на различни места из кампуса, като всяка класна стая е отлично обурудвана и предлага невероятни гледки. Всички ученици се хранят заедно в голяма кафетерия 3 пъти на ден. Уникални места за кампуса на Pearson College са спиритуалния център подходящ за медитация или практикуване на религиозни дейности, доковете на брега на океана и плаващата лабораторя по океанология.

Храна в колежа е много добра като за пансионно училище. Всяка година се наблюдава подобрение. Менюто е обикновенно с канадска и северно американка кухня, като понякога се приготвят и ястия от различни крайща на света. Всички ученици са добре дошли да приготвят традиционни ястия, които да споделят с всички останали. Храната определено е обилна, но и здравословна.
 

Преди пристигането в Pearson е важно да се отиде без очаквания. Така всичко, което се случва, е непланирано и страхотно. Колежът е доста отдалечен от града така, че ежедневието е живот в гората и до океана, обурудван с всичко за комфортен начин на живот, разбира се. Не рядко се наблюдават елени и еноти в кампуса, а понякога и малки мечки. Уникално за Pearson College е, че колежът спонсорира екорезерват в океана. Наречените Race Rocks са скали/ острови, на които има морски фенер и богато биологично разнообразие. Често се наблюдават мигриращи тюлени и косатки, което дава възможност за близко изучаване на видовете. Близо до колежа има малко приснаще, което служи

за страхотно бягство от ученето.

С една дума Pearson College е райско място, което впечатлява всеки посетител и рядко бива забравян!

bottom of page