top of page

Йоана, випуск 2014-16, Канада

Йоана Стоянова е на 19 години от София. И преди да бъде приета в Колежите на Обединеня Свят през 2014г., учи в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“. Тази година, 2016, тя завърши успешно двете си години в Pearson College, Канада и ето какво ни сподели за преживяванията си:

 


Представи се. От къде си, къде учеше в България?


Казвам се Йоана Стоянова, на 19 години от София. Преди да кандидатставам за Колежите на Обединеня Свят учех в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят и какво те мотивира да кандидатстваш?

Докато участвах в проекта ABLE Mentor ми беше предоставена информацията за кандидатстването за Колежите на Обединеня Свят. След като проучих какво представляват, бях погълната от идеята да съм част от това движение и ценностите, които промотира. Докато учех в България обичах биологията и винаги се явявах на олимпиади. Когато видях, че един от тестове за кандидатстване е по биология непременно поисках да се пробвам.

 
Какви ти бяха първите впечатления от колежа, когато пристигна?

Преди да замина нямах никаква представа къде отивам. След 24 часа път и загубен багаж по пътя пристигнах в кампуса на Pearson College и от първия ден се почувствах на правилното място благодарение на моето buddy- второкурсник от Косово, който ме разведе навсякъде. Бързо се запознах с повечето хора след игра на волейбол и бях много изненадана да имам приятели от държави, за които преди дори не бях чувала.

Какви предмети и извънкласни предмети посещаваше?

Класовете, които имах бяха: български, английски, математика, теория на знанието, театър, икономика и наука за океана. Извънкласните ми дейности включваха: модел обединените нации, създаването и редактирането на годишник и ветроходство, което аз ръководех през втората си година. По време на задължителните спортни дейности ръководех волйбол и се научих да греба с кану и каяк.


Какво научи за света и за себе си през изминалите две години?

През двете години, които прекарах в Колежите на Обединеня Свят, научих колко е важно да научиш за света и за различните култури и нации, за да ги разбереш и живееш в мир с тях. Определено обогатих общата си култура за света и за различните проблеми във всяка държава. За себе си научих, че с достатъчно желание и мотивация мога да постигна всичко и значението на това да съм добър човек помагащ на хората около мен.

Какви трудности срещна по пътя? А какво ти помагаше?

Основната трудност, която изпитах аз и повечето ученици около мен, е това да имам достатъчно време. Намирах се на едно толкова красиво място с интересни хора от целия сват, с които бих искала да прекарвам цялото си време в разговори, за да науча за тях. В същото време трябваше да намеря време за учене и спане.

Тази година завърши. Как беше, сега като погледнеш назад? Какво получи от UWC?

Ако  имах правото на едно жалание да се върна назат във времето, безсъмнено би бил денят, в който пристигнах в Pearson College. Двете години прекарани там бяха най-хубавите през живота ми. Винаги ще съм безкрайно благодарна на хората, които ми помогнаха за това преживяване, защото то промени живота ми. От UWC получих приятелства и контакти в цял свят, научих стойността на това да си добър чавек с цели и идеии които могат да бъдат постигнати с достатъчно труд.

Къде си сега и с какво се занимаваш? Как взе това решение?

В момента съм първокурсничка в Lewis and Clark College в Портланд САЩ и уча основно икономика. Реших да кандидатствам тук заради малкия размер на кампус с приятелски настроенни хора и заради пълната стипендия, която получих. 


Какво би посъветвала младежите, които искат да кандидатстват за Колежите? 

Бих посъветвала всички да се пробват и да кандидатстват защото, за да си част от UWC  ти трябват много и разлечни качества и дори самият ти може да не подозираш за притежанието на тези качества. UWC е възможност, която идва веднъж в живота!
 

Ноември 2016 г.

Ако имате желание да се свържете с Йоана, пишете ни и ще ви дадем координати.

bottom of page