top of page

Йоана Тодорова, випуск 2020-2022, Китай

image2.jpeg

Йоана Тодорова е последният ни стипендиант тази година. Родена и израснала в София, учи в 73-то СУ "Владислав Граматик", училище с изучаване на чужди езици. Тя е най-новото допълнение в UWC Changshu в Китай!

Доброволческата дейност е едно от ключовите пера на всеки колеж към Обединения Свят. Разкажи повече за твоите доброволчески занимания в София.

Записах се в кухня за бедни и хора в неравностойно положение, която  се поддържа от църквата, откъдето работят и повечето хора в нея. Самата дейност е изморителна, като цяло се иска доста работа и приготовления, за да се сготви за ок. 100 до 200 човека, но хората там са много ведри, най – вече  защото го правехме с желание. След като се приготви храната, хората се редят и започва раздаването, това е моментът, в който  имаш пряк досег и лично можеш да им връчиш това, което  си направил за тях. Чувството  е изключително удовлетворяващо и със сигурност бих искала да се включа в повече подобни социални дейности  в колежа.

В апликацията си бе посочила, че не знаеш дали си готова да се потопиш в азиатската култура. Сега заминаваш за UWC Changshu – какво успя да промени възгледа ти?

 

Така е, първоначално бях много скептично  настроена и държах колежът да се намира в Европа, на по–близко разстояние. Дори когато получих обаждането  за колежа в Чангшу, си помислих, че няма начин, да не говорим, че тогава и обстановката с коронавируса там беше в разгара си, сметнах го като неосъществима възможност. Естествено, след като премислих малко, осъзнах, че такъв шанс не се получава ей така и трябва да го сграбчиш на момента. Родителите ми силно ме посъветваха да обмисля добре предложението и в момента съм с настройката, че това може да се окаже едно от най-невероятните приключения в живота ми. Ще изляза напълно от зоната си на комфорт и ще се потопя в една изцяло нова култура, а основната идея на КОС е именно това и какъв по–добър начин от този да израстнеш като личност и да премахнеш всякакви задръжки по пътя към своето развитие.

 

Миналото лято имах желание да се включа в някакъв доброволчески проект, досега не се бях занимавала с такъв тип дейности и ми беше любопитно какво е. Насочих се към нещо интересно, нещо, което ме влече - готварството. 

Остават няколко месеца, преди да заминеш за другия континент. Какво смяташ за колежа, мястото, на което е локализиран?

Колежът има удобна локация не се намира на отдалечено разстояние от града, даже напротив. Основан е сравнително скоро и затова е доста модерно обзаведен, има възможности за най–различни  спортове, включително и водни, тъй като се намира в непосредствена близост до Шангското езеро. 

Самият град Чангшу, който по принцип със своето население от 1 млн. души се води малък, доколкото видях, също предлага интересни културни забележителности и е населяван още от древни  времена. Нямам търпение да го посетя и  разгледам. Като цяло обичам много да пътувам и да се потапям в различната атмосфера на нови места, така че със сигурност всичко ще ми се струва ново и различно, щом пристигна.

Как смяташ да сформираш своята програма? Кои предмети откри, че не фигурират в българската образователна система? 

image1.jpeg

Насочила съм се към хуманитарен профил, видях, че и в шестте групи фигурират много разнообразни предмети, някои от които наистина не ги изучаваме тук в България - Икономика, Екологични системи и общества, Театър. Също предполагам, че и предметите, които изучаваме в нашите гимназии, са доста по – различни от страна на начин на преподаване,дори когато съвпадат с тези в колежа. За момента съм се насочила към Икономика и География, които желая да изучавам на високо ниво, Математика на ниско ниво, предметът, свързан с околната среда, и смятам да избера два езика, тъй като имам афинитет към ученето на езици – френски и китайски. Френски съм изучавала вече в училище, а китайският ще ми е напълно ново предизвикателство.

Имаш ли планове за пътя след завършване на колежа? Или очакваш престоят ти в UWC Changshu да повлияе над избора? 

 

От няколко години насам много ме влече готварското изкуство и смятам след като  завърша, да кандидатствам в кулинарен институт, а след това и да превърна  хобито си в професия. Естествено, очаквам КОС да повлияе на мирогледа ми и да засили интереса ми и в други области, но готварството е най – голямата ми страст и мечтая някой ден да имам собствен ресторант, защо не и в Азия. 

Също така ми се иска да се занимавам активно с благотворителна дейност ,след като завърша, и очаквам дейностите там да ми дадат един основополагащ старт, който да ми помогне да осъществя целите си и в двете области.

bottom of page