top of page

Официалният сайт: http://uwcdilijan.org/
За вас споделя Симона Радева, випуск 2016-18, Армения

 

През септември 2016 г. UWC Dilijan College навърши две години. Намиращ се в северната част на Армения, в китното курортно градче Дилиджан, известно сред местните като арменската Швейцария, Колежът разполага с прекрасно планинско местоположение. Местността около Дилиджан е обявена за национален парк, а самият колеж граничи пряко с планината и ни осигурява множество възможности за опознаване на природата.

Базата е проектирана по последните тенденции в архитектурата и технологиите, като всяка сграда e построена от природносъобразни материали, свеждайки до минимум евентуалната вреда върху околната среда.

Част от приспособленията, с които разполагаме в UWC Dilijan, са огромно футболно игрище, вътрешен басейн, мултифункционален спортен салон, медицински център, който е винаги на наше разположение, фитнес, и прочие.

 

Общежитията са изключително добре обзаведени, като всички живеем в различни къщички, наречени “toons”, което произлиза от арменската дума за “дом”. Общо 6 на брой, 4 от страната на планината, и 2 от страната на реката, всеки “toon” си има “toonparent/s”, или някой, който отговаря за всичко случващо се. В общежитията момичетата живеят в стаи по 2 или 5, а момчетата по 2 или 4, като разпределението се случва на случаен принцип.

Също така разполагаме и с общи стаи с кухня, където се събираме, социализираме се, и така нататък.

Изборът на предмети в UWC Dilijan e повече от богат. За почитателите на науката, освен физика, химия, и биология, Колежът предлага и така нареченият предмет Environmental Systems and Societies, който е фокусиран върху екологията и опазването на околната среда. Колкото до хуманитарните науки, учениците на UWC Dilijan могат да избират между глобална политика, философия, икономика, география, и история. Може би най-развитият отдел в Колежа обаче, е този на изкуствата. Предметите, които са включени в програмата по изкуство са театър, музика, и визуални изкуства. Учениците, които изберат предмет от тази категория, имат достъп до напълно оборудвано арт студио, закрита театрална сцена, и множество други удобства и привилегии.

Извънкласните дейности в Колежа са изключително разнообразни, като всеки ученик може да стартира свой собствен клуб. Някои от най-популярните клубове са футбол за начинаещи, MUN, art in the community, водно спасяване, дебати и др. Имаме си също така и собствена банда, както и няколко други дейности свързани с музика.

Тъй като Колежът е сравнително нов, много от логистическите задачи се падат на ученици. По тази причина имаме няколко различни комитета, всеки от които има различен фокус и се старае да допринася за подобряването на живота в Колежа.

Точно по средата на кампуса се намира кафетерията, отделна сграда, в която освен да се хранят, учениците организират различни по вид събития, например тематични партита.

Храната, която се предлага е разнообразна, като има достатъчно опции и за вегетарианци. Един ден от седмицата менюто включва риба, а всеки петък е любимият на всички ни ден на пицата. Освен това, на всеки арменски празник, имаме възможност да опитаме традиционни арменски ястия, приготвени от изключително дружелюбните членове на персонала. Макар и специфична, арменската кухня си заслужава да бъде опитана.

Освен основните неща, искам да обърна внимание и на някои tips and tricks за UWC Dilijan, с които всеки трябва да е наясно:

• Мразовития чар на Кавказ е способен да стопли всяко сърце, но нещо, което трябва да се има предвид, е че зимата в Армения може да бъде доста сурова, така че добър набор от топли дрехи е препоръчителен.

• Вторият говорим език е руски, така че е добре да имате под ръка някой руско-български речник или обратното

• Донесете си колкото се може повече храна, която да ви напомня за дома, както за вас самите, така и за сближаване с хората

• Нещо, което важи за всеки UWC колеж – донесете си всякакви украси, декорации, снимки, плакати, одеяла, и прочие, с които да направите стаята си малко по-лична и уютна!!!

• Вземете със себе си народната си носия или нещо, с което да представяте България, тъй като на всеки няколко седмици се случва така наречената културна вечер (cultural evening), където хора от дадена група държави със сравнително подобна култура имат възможността да организират кратък спектакъл, в който всяка държава да представи себе си и културните си особености

 • Най-важното нещо, което е добре да знаете преди да пристигнете в UWC Dilijan, e че е във ваш интерес да дойдете с отворено съзнание, да дадете шанс на мястото и хората, и най-накрая, да изберете предмети, които смятате, че ще са ви интересни и сравнително лесни

• В колежа по едно и също време се случват много неща, така че както да не се ограничавате, трябва и да се научите да казвате „не”, тъй като е лесно да изгубиш баланса между учене, социален живот, и достатъчно сън (говорейки за сън, възползвайте се от всяка възможност за дрямка, която ви се отдаде!)

• Хората по улиците на Дилиджан ще ви гледат, но не защото не ви намират за симпатични, а защото сте им крайно интересни и искат да ви опознаят

• За финал, ето няколко думи на арменски, които може да са ви от полза! барев дзез – здравей

шноракалюцун – благодаря

вон цес – как си?

лав ем – добре съм

сирум ем – обичам

Надявам се, че съм била полезна и при всякакви въпроси и/или вълнения за UWC Dilijan или останалите колежи – чувствайте се свободни да ми пишете, тъй като за мен е почти невъзможно да опиша колко различно и необикновено е мястото само в няколко парагарафа и имам още толкова много да споделя с вас!

bottom of page