top of page

Официалният сайт: http://www.uwcrobertboschcollege.de/en/
За вас споделя Криста Недялкова, випуск 2015-17, Германия

 

Robert Bosch College се намира в западната част на провинцията Baden-Württemberg/Баден-Вюртемберг до студентското градче Фрайбург. Кампусът е разположен в подножението на планината Schwarzwald/Черната гора до реката Dreisam/Драйзам. Това е един от най-топлите райони в Германия и със странни закони - магазините не работят в неделя (абсолютно нищо(!) и др).

До града се стига с колело (предоставено от Колежа) около 7 до 10 минути или пеша около 15 до 30 минути. Местоположението на Колежа предоставя много възможности както за активно участие в живота на града (например: преподаване на  английски в училища, помагане в дом за възрастни хора или работа в близки ферми) така и за катерене, downhill, походи и тн.

Колежът е тясно свързан с идеята на града за екология и опазване на околоната среда. Следователно рециклирането, два вегетариански дни на седмица, соларни панели и много много семинари са неделима част от живота тук.

Предметите са част от IB дипломата, която се изучава през двете години прекарани в този мъничък рай. Обучнието е на английски.  Два езика и математиката са задължителни, като имате възможност да изберете и Български и нивото на обучение. Следва групата на Природните науки: Биология,Физика, Химия и Екология и групта на Обществените науики: Икономика, История, География, Антрпология и Политически науки. Ако сте запалени по изкуството може да изберете Театър (и да се забавлявате супер много) или Изобразително изкуство.

За извънкласните дейности няма да ми стигне времето (което е доста ценно в Колежа) за това ще изброя най-привлекателните: арабски танци, скално и стенно катерене, downhill, TED- talks, крикет, отбор по дебати, йога, таекуондо, кикбокс, плетене (не е толкова лесно колкото изглежда), филм-клуб, креативно писане и много други.

Като час от програмата всеки ученик трябва да избере по една извънкласна дейност от всеки тип: спорт, нещо креативно и работа в града, която ще практикува веднъж седмично всяка седмица.

В Роберт Бош така наречените Project Weeks (проектна седмица) се случват веднъж на семестъра. Учениците организарат различни проекти като улично изкуство в Париж, работа с екзотични птици в Барселона, Социология на пола в Амстердам, Политика сред младите в Белгия и Люксембург, „Запознайте се със славянската култура“ в Прага, мода в Милано и др.

Също така четири пъти в годината имаме „тематични дни“: религия, политика, екология и тн. Както и отворени врати за жителите на Фрайбург. Всяка седмица в Колежа идват „специални“ гости, които за два часа разказват с какво се занимават, в какво вярват-миналата година гост беше 87-годишната Еsther Bejarano/Ещер Бехерано, която разказваше за животът си след Аuschwitz.

Когато идвате тук е важно да оставите предрасъдаците за араби, хомосексуални, трансексуални, бежанци и азиатци в България. Ако сте от закъсняващият тип също ще ви е малко трудно в началото, но ще свикнете. Научете се да рециклирате (!!!). Може да ви е полезно да понаучите македонски и сръбски, за да си общувате с другите ученици от балканския регион.

Животът в кампуса е динамичен, дните са различни и вълнуващи. Сградата на Колежа се намира в реновиран манастир, а учениците живеят в къщи на 4 минути от училището. Всяка къща има обща стая-кухня, перално помещение (всичко е на марката Бош ха-хааа) и два етажа (като първият етаж  е за момчетата, а вторият за момичетата) с по 3 стаи на етаж. Във всяка стая живеят по четири съквартиранти (но са доста голями и имате лично пространство, спокойно). Столовата или Мензата (както й се казва тук) предлага закуска, обяд и вечеря всеки ден, и се намира точно срещу училището. Храната е съобразена с различните диети: месоядни, вегетарианци и вегани.

Колежът разполага със зала за театър/събирания/танци, с фитнес, библиотека,  silent room (с уважение към различните религии и йогата) както и с гимнастически салон и футболно/ръгби игрище.

През двете си години тук задължително: прекарайте време в градината, плувайте в реката, катерете се, отидете до Библиотеката на университета и се запознайте с някого (може да срещнете и българи), организирайте нещо, научете се да готвите нещо традиционно българско и нещо чуждестранно, отидете до Коледните базари, опитайте греяното вино.

bottom of page