top of page

Винченцо Маринов, випуск 2020-2022, Норвегия

Винченцо Маринов е ученик в 133-то Средно училище "А. С. Пушкин", страстен почитател на спорта и будно момче, което е следващият ни стипендиант, спечелил мястото си в UWC Red Cross Nordic. 

Имаш изявен интерес към спорта. Печелил си маратони, бил си помощник рефер на спортни събития. Ще продължиш ли тази инициатива в UWC Red Cross Nordic?

IMG_20200420_164506_521.jpg

Подобно на доброволчеството, спортът, който е част от моя живот всеки ден от 7 години насам, е нещо, което ме кара да се чувствам пълноценен. Не го правя за одобрението на другите, а за да чувствам удовлетвореността от свършената работа. Във всяка ситуация поведението ми е подвластно на принципите ми и амбициозността е един от тях. Моите занимания и навици не се ограничават в конкретно място. Нося ги в себе си и съм уверен, че ще ме последват и в UWC RCN. Спортът за мен не е хоби или удобство. Той е част от мен, той е адет, той е щастие.

В своята апликация бе посочил, че колежът, който би избрал, е UWC RCN заради ценностите и образователните принципи. Какво те впечатли в тях?

 

Изключително ми допада цялото движение на UWC, но избрах Норвегия, тъй като винаги съм имал интерес към Скандинавието: културата, природата и историята. Имам известни симпатии към тези студени северни места. Макар и географски да чувстваш хлад, скандинавците са често описвани като топли и приветливи хора. UWC RCN ме впечатли с немалко от своите особености, но най-лаконично казано: Подходът на обучение и както казах - необозримите културни и природни ферии. Впечатляват ме извънакадемичните ангажименти, дейностите на открито, добре модерирания кампус и поддържащата система за студенти. Като допълнение колежът сътрудничи с Червения кръст и рехабилитационния център наблизо, което също ще ми осигури много нови знания и възможности. След като проучих колежите, избрах RCN, защото той отразява очакванията ми за образователната система и се намира в Норвегия, страна с непозната и уникална за мен култура и манталитет.

 

Какво ще включиш в своята програма?

Имам интерес към света на политиката, бизнеса и големия свят. Смятам, че качествата ми отговарят отлично на изискванията за успех в тези сфери. Те често се свързват с предразсъдъци, но нищо няма да повлияе на избора ми да докажа уникалността си именно в тях. В такъв ред на мисли душата ми би искала да вземе всеки предмет от група 3 ,, Individuals and Societies” , но ще се задоволя с глобална политика, икономика и английски Б на високо ниво, като на стандартно ниво избрах световна литература,математически приложения и интерпретация, екологични системи и общества. Тъй като изкуствата имат някаква сериозна алергия към мен, реших да пропусна избора на предмет от група 6 и да го заменя с икономиката от група 3.  

 

При възможност да се занимавам с курсове по история и проучвания за развитието (география) извънкласно - с удоволствие се заемам.

IMG_2548 (3).JPG

Обичаш да пътуваш, сега имаш възможност да опознаеш Норвегия по един различен начин. Кои места би искал да посетиш?

Пътуването ми е страст от малък. Посетил съм изключително много места в България и извън нея. Норвегия въпреки това не е част от тях и с нетърпение очаквам да я опозная по-тясно. Роден в малък град насред Добруджанската шир, не си представях, че ще имам възможност някога да се докосна толкова близо до Скандинавието, за което четох само в енциклопедиите. Бих посетил всяко кътче - от тънките ручеи до колосалните водопади, от крайпътните дървета до вековните гори, от малките селца до големите модерни градове. Житните полета завинаги ще останат в най-фините и съкровени мои спомени, но да опозная огромната необятност на една нова култура, нова околна среда - възхитителна възможност, която няма да позволя да бъде пропусната. 

Дръжте се, викинги, Дора изследователката идва!

Притеснява ли те разстоянието от дома? Това за две години далеч от родното място.

 

В своя живот съм сменил много градове, обкръжения и обстановки. Ни най-малко не се притеснявам, пътят е моят дом. Ако мястото е неприветливо, ще го конфискувам и устроя целесъобразно.  Кандидатствайки за програмата на UWC, нямах нито капка колебание. Моя основна цел е да надграждам всяко свое постижение с всеки следващ ден. Без значение какво ще ми коства, готов съм да го направя, за да осъществя амбициите си. Категоричен съм, че домът е сакрално място, на което трябва да се чувстваш в безопасност и усещаш уют, топлина и разбиране. Разсъждавайки така, аз съм изцяло способен да съм у дома навсякъде. Моят дом, моята опора това са душата и принципите ми, а те са навсякъде с мен. 

 

Отдалечавайки се, няма да забравя града си, обещал съм го пред себе си. Напротив- ще го прославя, за да повярва още някое малко дете, както аз в миналото, че мечтите имат ограничения, но амбициите - нямат.  Уверен съм в себе си и в този живот нямам нито едно притеснение. Бащината стряха може да е много далеч, но Имперският палат е много близо. И двете въпреки всичко са на едно и също място - в сърцето. 

bottom of page