top of page

Официалният сайт: https://www.atlanticcollege.org/
За вас споделя Филип Йорданов, випуск 2016-18, Обединено Кралство

 

Atlantic College се намира в долината Гламорган, Уелс и се помещава в замък от 14-ти век. Преди да се превърне в учебно заведение, замъкът е принадлежал на  Уилиам Харст, медиен магнат, който купува замъка през 1925 г. и го използва предимно за партита, гости на които са личности като Чарли Чаплин и Джон Кенеди. След като бизнесът му започва да губи средства, Харст обявява замъка за продан. Впоследствие той влиза в реквизита на британската армия. След края на войната, замъкът е купен от Антонин Бессе и дарен на сегашния си собственик – Atlantic College.

 

Колежът разполага с голяма материална база, предоставена за ползване на учениците: два плувни басейна, стена за катерене, три лаборатории, голям спортен салон, фитнес, и други. Една от най-отличителните черти на колежа е самият кампус, с големи тревни площи, много дървета, прекрасен каменист плаж и разбира се – овце.

Колежът има 356 ученика от общо 96 националности. Отношенията между самите ученици са много приятелски, всеки полага грижи за по–голямата общност, а в замяна, ученическото тяло е възнаградено с либерален режим, който дава свобода на учениците.

Лично аз, предпочитам да се възползвам от работилницата, където с още четири момчета построихме две лодки за последната година.  Една от тях ще бъде изпратена в Гърция, където ще бъде използвана за спасяване на бежанци, прекосяващи Средиземно море. Всяка седмица прекарвам по четири часа в морето, карам лодки или каяк. В началото на август, получих капитанския си сертификат, за който се обучавах през първата си година в колежа.

От академична гледна точка, колежът предоставя голям избор от предмети. Тъй като образователната система, която се ползва е IB, всеки ученик трябва да избере шест предмета и две извънкласни активности, една в сферата на физическа работа (спортове или работа в градината на колежа), и друга, в сферата на умствена активност (клубове, беседи). Учениците имат много работа, особено през втората си година, но учителите са винаги готови да помогнат. Връзката с учителите е особено лесна, тъй като повечето от тях живеят на площта на кампуса.

Учениците живеят в седем къщи, всяка с между 45 и 55 души. Всяка стая се обитава от четири човека, а баните са споделени между четири стаи (не е толкова страшно, колкото звучи). Всяка къща има различна обстановка, създадена от самата инфраструктура, както и от обитателите й. Едно нещо, което може да бъде намерено във всяка къща е маса за джаги, които са се превърнали в официалния спорт на колежа, включващи и по-специални правила (house rules), които те задължават да обиколиш къщата по бельо, ако загубиш с определен резултат.

Тъй като е най-старият колеж от веригата на Обединените колежи, Atlantic College има голям набор от традиции, включващи „национални вечери“, където всеки географски регион трябва да представи част от културата си по забавен начин, или ежегодното будене на първогодници в шест сутринта, пръскането им с маркуч и възнаграждението им с хубава закуска приготвена от по-миролюбивите второгодници.

Освен че е първият колеж от мрежата на Колежите на Обединения Свят Atlantic College също така е и първото IB училище, което го прави лидер и иноватор в средното образование. Много от учителите пишат и оценяват IB изпитите; те преподават на учениците си спрямо критериите, които сами създават.

Atlantic College е училище, което предоставя нестандартно образование. То е правилният избор за всеки, който търси предизвикателства и не се страхува да преживее малко културен шок.

bottom of page