top of page

Криста, випуск 2015-17, Германия

Криста Недялкова завършва 11-ти клас в Национална търговско-банкова гимназия в София. И след като е одобрена да замине, става първата наша стипендиантка отиваща за Колежа на Обединения свят в Германия, който отвори врати през 2014г.

Ето какво сподели Криста за преживяванията си след първата година по време на летния лагер на завършилите и новите стипеднианти от Колежите на Обединения Свят.

Здравей, Криста, поздравления за успешното завършване на първата ти година в колежа в Германия. Ти туко-що се завърна за лятото. Какво ще ни разкажеш за колежа, за твоята първа година?

Първата година ми беше много интересна, много интензивна. И първите няколко месеца въобще не ги  усетих как отлетяха. Едно от най-интересните неща беше, че живеех в една стая с 3 момичета. Бяхме две момичета от първа и две от втора година: от Германия, Никарагуа и Грузия. И беше много интересно как възприемахме живота и колежа и как се справяхме по различен начин. Обаче всъщност сме обединени от това, че искаме да успеем и да си помагаме. Другото интересно бяха споровете, които се разиграваха между вегетарианци и хора, които  ядат месо и вегани.

Какво ще ни разкажеш за учебната програма?

О, тя беше доста натоварена и интензивна. Няма проблем, ако не знаеш английски. Аз отидох почти с никакъв английски и си го оправих доста бързо. Имаме часове от 8ч. до 15ч. всеки ден като в сряда са от 12ч. до 17ч., а събота сутринта помагаме доброволно в града и това е всяка седмица. Отделно имаме нещо креативно, което правим: плетем, танцуваме. Имаме и активности като йога или зумба. Доста интензивно. Както  и задължително два пъти в седмицата трябва да ходиш на фитнес, което може да е  латински, индийски танци или body-combat имахме, едно момиче от Дания го водеше, професинлно. Имаше още волейбол, футбол, ръгби като спортове.

А какви предмети си избра?

Избрах си икономика и екология, защото са свързани, български на самостоятелно изучаване, английски, математика и театър.

Какво представлява театърът?

Доста е интересен! Имаше няколко компонента. Първото е да създадем 15 минутна пиеса и се събираме и заедно мислим и даваме идеи. И беше много интересно как аз давам идея и някой друг я взима и я превръща в нещо друго и така следващия  хваща видоизменената идея и накрая се получава нещо напълно различно. Наистина много интересно как изобретяваме нещо, измисляхме го.

А с какво ще се занимаваш лятото?

Лятото, аз вече завърших Търговско-банковата, училището ми тук, в което бях до 11ти клас и сега минах изпитите за 12-ти клас. Сега ми предстои да пиша едно дълго есе, което си е част от дипломата ми за UWC, 4000 думи. После имам няколко неща по театъра, които искам да си ги науча и да се подготвя за следващата година. Може би ще си почина и малко на море и после заминавам на 24ти август.

Добре. А догодина ти предстои кандидатстване. Къде смяташ да кандидатстваш?

Това е много интересен въпрос. Мама много настояваше, че трябва да остана в Германия, а аз търсих много възможности навън. За мен е важно да имам стипендия, защото иначе не мога да си го позволя. Спрях се на няколко университета в Германия и няколко в САЩ, за които ми трябват  още допълнителни изпити.

А смяташ ли веднага да заминеш за университет или смяташ да си починеш малко след като завършиш?

 

Искам да взема gap-year, което е година между колежа и университета и можеш да правиш нещо по свое желание. Смятам да канидатствам по европейски програми като доброволец, където ти покриват  храната и жилището и ти дават  джобни. И човек може да се занимава със социални поректи. Смятам за 4 месеца да доброволствам и после да се прибера за Коледа и после да отида в Коста Рика, където имам чичо и там да доброволствам по някакви проекти и след това да започна университет.

Какво би казала на хората, които смятат да кандидатстват за Колежите на Обединения Свят?

 

Стягайте се, защото конкуренцията е жестока! Комитетът се е заел сериозно! Наистина е прекрасна възможност да научиш много за света и за себе си главно. Предизвикваш себе си.

Догодина пак ще имаме място в твоя колеж, ако някой има въпроси, може ли да се обърне към теб?

 

Разбира се! Ще оставя писмо, казала съм на моя директор специално, че ще оставя писмо за моя българин, да го прочете :)
 

Юли 2016 г.
 

Ако имате желание да се свържете с Криста, пишете ни и ще ви дадем координати.

bottom of page