top of page

Поли, випуск 2016-18, Китай

Поля Генова е първият стипендиант от България, който  е приет в колежа в Китай. Тя е на 16, учила е в Американския колеж в София и ето какво споделя за пътя до Колежите на Обединения Свят: 

 

Здравей, представи се!

 

Здравейте!  Казвам се Поля Генова от Американския колеж на 16 години. Отивам в UWC в Китай.

 

Уха, звучи вълнуващо! Ти вълнуваш ли се?

Да!

​Какво те привлече в колежите?

Възможността да опозная различни хора, които са били поставени в по-различни ситуации от колкото аз.

 

А как въобще научи за Колежите на Обединения Свят?

Ученици от UWC Maastricht, Холандия, дойдоха и ни посетиха и аз бях много впечатлена. Изгледах всички възможни видеа в youtube.

Има ли нещо от това, което си изгледала преди да кандидатстващ, което те грабна най-много? Като занимание или събитие?

А, да, много ми харесаха Culture Week, където хора от един континент за една седмица представят един ден танци, друг ден храна, т.е. всеки ден нещо различно. Това най-много ми хареса и мисля, когато отида, да намеря съученици в колежа, с които да организираме балканска седмица! Разбира се ако има достатъчно балканци.

 

Страхотно! А избрала ли си си вече предмети, които да учиш там?

Да, на високо ниво география, химия и евентуално икономика или математика и на средно ниво китайски, английски, български на самостоятелно изучаване и математика.

Китайски звучи трудничко?

Ще уча всеки ден, ще преговарям думи.

Добър план. А извънкласни занимания избрала ли си си?

Не са ми пратили още списъка, но със сигурност ще продължа да танцувам. Много ме привлече скалното катерене, там има и стена. Има и скали близо до колежа, така поне пише. Така че това със сигурност. А, да и калиграфия!

 

Доста интересни и разнообразни възможности! А имаш ли идея вече с какво ще се занимаваш  в бъдеще?

 

Ами не съвсем. Преди колежите имах много по-ясна представа каква искам да стана. Но след като ме приеха, доста неща се промениха в мен и с това, какво искам да правя. Така че още не съм решила, но International Development е един от вариантите.

 

Супер! А как смяташ, че колежите ще ти помогнат за това?

С International development, там ще се запозная с хора, които идват от държави, където има нужда от такова развитие и някой ден мога да отида там да помагам.

Страхотно. А ако някой от бъдещите кандидати се чуди дали да кандидатства имаш ли съвет към тях?

 

Кандидатствайте!

А ако имат някакви въпроси, могат ли да се обръщат към теб?

Да разбира се! Задължително! Даже много обичам да отговарям и да говоря за колежите, много ще ги надъхам!


Юли 2016 г.

А ето и впечатленията на Поли 2 месеца след началото на първата й година:


Държавата е огромна и много различна в различните региони затова за сега мога да разкажа само за Чангшу и Шанхай, които въпреки географската си близост, имат доста различни особености. В Шанхай преживяването ми по време на mid-autumn festival беше изпълнено с разнообразни преживявания - от качване на върха на втората най-висока сграда на света, до пазарене за джунджурии в малките улички с новопридобитите ни най-основни умения по китайски. Чангшу е малък град, но има всичко, от което се нуждаем - богата култура, страхотна храна и всякакви забавления. На 10на минути ходене от кампуса има се продава невероятна храна от сергии на улицата. Въпреки че вкусовете са много различни от това, на което сме свикнали у дома, китайската кухня е изключително вкусна. UWC Changshu е място, което за тези два месеца, ме промени напълно. Кампуса е същия като на снимките, огромен и отговарящ на нуждите на всички - спортисти, танцьори, музиканти. Обаче цялостното чувство е съвсем различно. Въпреки че мястото е неизменна част от преживяването, невероятните хора около мен са тези, които правят престоя тук толкова живото променящ. Вечер често стоим до късно говорейки по всякакви, провокиращи размисъл теми. Всеки ден съдържа ново приключение или препятствие за преодоляване, в академичен или личностен аспект. Тъй като училището е ново, ние имаме възможност да изградим колежа и традициите му, което прави преживяването още по-вълнуващо. Животът тук е интересен и предизвикателен. Въпреки че минаха само 2 месеца вече нямам търпение да посрещна следващото българче другата година. И искам да допълня, че наистина много ще се радвам ако бъдещи кандидати ми пишат, ще им разкажа повече и ще отговоря на всякакви въпроси.
 

Октомври 2016 г.

​​​​​Ако имате желание да се свържете с Поли, пишете ни и ще ви дадем координати.

bottom of page