top of page

Мира, випуск 2016-18, Холандия

Мира Илиева е учила в СМГ „Паисий Хилендарски” в София. Тя заминава  Холандия, където ще прекара следващите две години учейки в UWC Maastricht. Ето какво сподели  с нас по време на летния лагер на завършилите и новите стипендианти от Колежите на Обединения Свят.

 

 

- Здравей, Мира, поздравления за постъпването в един от Колежите на Обединения Свят, където ти ще продължиш своето образование. Разкажи ни малко повече за себе си.

 

 


- Здравейте, благодаря! Аз завърших 11-ти клас на Математическата гимназия в София, СМГ и ще замина в Маастрихт, в Холандия. Това е един от по-новите Колежи на Обединения Свят. Започваме на 1-ви септември, като в началото ще имаме една седмица за представяне на различни предмети тъй като те са по-различни от тези в българската система.

- А как разбра за Колежите на Обединения Свят?
 

- Първоначално чрез момиче, което е дъщеря на колежка на баща ми, а след това видях, че е споделено на фейсбук страницата на моето училище.

 

- И какво те мотивира да кандидатстваш?


- Исках да пробвам нещо  различно. И тъй като това е доста по-подобно на това какво би било бъдещото ми висше образование като система, реших, че това може да е една междинна крачка към университета.

​- А какво искаш да учиш по-нататък?

 

- Още не съм напълно сигурна, но за момента биологията ми е много интересна и може би ще е нещо свързано с това.

​- Какви са твоите очаквания за колежа в Холандия? Как си го представяш?

 

- Да бъда доста по-разбираща към различните религии и националности и различните хора. Да науча нови неща за различните култури и да се науча да живея просто с хора без значение от това от къде са. Както и да се науча да работя в екип.

 

- Има ли нещо, за което се притесняваш? Нещо което ти е неизвестно?

 

- Може би едно от притесненията ми е именно живеенето с други хора в една стая. До момента не съм делила спалнята си. Но това е нещо доста битово и не мисля, че ще е такъв проблем.

 

- Била ли си преди в Холандия?

 

- Не, това ще ми е за пръв път.

 

- Къде смяташ да пътуваш? Из Холандия или извън нея във времето, което ти е свободно?

 

- До колкото видях те организират екскурзии до Амстердам, до Брюксел, до Германия. Може да отида и до близкия колеж в Германия, UWC Robert Bosch във Фрайбург.

 

- Какви предмети смяташ да запишеш?

 

- Всъщност трябва да изберем между 6-7 предмета, сред които най-вероятно икономика, математика, биология на високо ниво, а за другите имам все още колебания, но най-вероятно български на самостоятелно изучаване, английски или немски и може би design technology или химия.

 

- А от извънкласните занимания хареса ли си вече нещо?

 

- Нещото, което ми направи най-много впечатление е Боливуд, това представляват индийски танци и представянето им в центъра на Маастрихт. И това ми изглежда доста интересно и различно. Ще трябва да се запозная и с другите  възможности.

 

- А смяташ ли да се връщаш зимната и лятната ваканция?

 

- За лятната със сигурност, а вероятно и за зимната, тъй като има доста изгодни полети.

 

- А ако други ученици имат въпроси за Колежите, могат ли да се обръщат към теб?

 

- Да, разбира се, по всяко време.
 

Юли 2016 г.


Ако имате желание да се свържете с Мира, пишете ни и ще ви дадем координати.

 

Ето какво споделя Мира за Колежа и ученето след 5 месеца престой там:

 

За колежа на кратко: Колежът в Маастрихт е разположен във външната част на града, около 5-10 минути с колело от центъра, а такова ви трябва, ако искате да се възползвате от всичките удобства, които ви предлага Холандия и на 20 минути пеша.

Моделът на обучение, който веригата UWC следва, е International Baccalaureate diploma. Тя предоставя на учениците 6 сфери (Language A&B; Humanities; Natural science; Mathematics; Arts ) от които трябва да се изберат 6 предмета – 3 на висoко ниво и 3 на ниско. В допълнение с това този вид обучение има т.нар. компонент CAS(creativity; action; service), за които има богат избор от възможности във всеки един от Колежите на Обединения Свят, в зависимост от географските особености и разположението.

От академична гледна точка програмата „задълбава“ във всеки един предмет, учейки физика; химия и биология всеки един ученик има възможността да се запознае с преподаваната материя и да направи определен брой експерименти седмично. За всеки изучаван предмет трябва да се разработи проект/есе на съответно подходяща тема. Като темите могат да варират, от „Защо през последните 40 години определени малцинствени групи не могат да се интегрират успешно в България“ по политика до „Анализ на доказателството за прости близнаци“ по математика.

Гледайки на колежа по друг начин – това е уникален начин да се запознаеш с обичаите на над 100 различни националности. В графика на училищата са поместени седмици за т.нар. Седмица на Културата (Culture week), през които хората от една и съща или поне сходна географска ширина, организират различни представяния чрез които споделят тяхната музика, храна и т.н.

И малко за математиката: Математиката в IB програмата се изучава на 3 нива – Math studies; Math Standard и Math Higher. Без да генерализирам, факт е, че повечето източно европейци и азиатци си избират математика на високо ниво, която включва теми като (Calculus, Complex numbers, Stat and Probability etc.), но ако това не е достатъчно има възможност за допълнителни уроци, които включват непредсказуемо различно теми, на пример за такава е „Теория на групите“.

януари 2017 г.
 

bottom of page