top of page

Лора, випуск 2017-19, Китай

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте! Казвам се Лора Станчева, от София съм и уча в Американския колеж. Голяма част от ежедневието ми е посветена на училище, а свободното си време обичам да прекарвам с приятели. От малка спортът е също важна част от живота ми. Единайсет години тренирах художествена гимнастика, но поради травми бях принудена да прекъсна и в последните две години се занимавам с баскетбол. Като цяло всякакъв вид спорт или физическа активност ми доставя удоволствие. Обичам също да се занимавам с приложни изкуства и така да провокирам креативността си. И все пак може би най-голямо удоволствие ми доставя да пътувам. Вълнуващо е да се докосваш до различни култури и това ме мотивира при кандидатстването. 

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

Семеен приятел, който беше запознат с програмата, ми заостри вниманието към нея. Проучих и останах много впечатлена и приятно изненадана от модела на обучение и от ценностите, които Колежите се опитват да възпитават. Привлече ме и възможността да уча в чужбина с деца от цял свят.

 

Как беше селекцията за теб?

Процесът на селекция беше много интензивен. Най-интересната част за мен беше третият кръг, който се състоеше от интервю и групови задачи. Тогава реално се запознах с другите кандидати, тъй като в предните два кръга нямаше такава възможност. Заниманията за третия кръг бяха цял ден и влизахме от задача в задача, в дебат и така цял ден, което беше доста изморително, защото във всеки момент те оценяват и няма място за отпускане. Като цяло процесът на кандидатстване е дълъг, но зад него има логика, защото местата са малко, а кандидатите трябва да покажат както академични постижения, така и интереси извън класната стая, които да ги покажат в различна светлина и до колко са в унисон с мисията на колежите.

 

Заминаваш за UWC Changshu China. От това, което вече предполагаме си разгледал/а за колежа там, какво ти допада?

Китай е много непознато за мен място, което подхранва любопитството ми. Колежа там е фокусиран върху социално предприемачество, околната среда и опознаване на китайската култура и обичаи. Предлагат извънкласни дейности като например драконови танци и състезания с драконови лодки, които можеш да практикуваш само там. Базата на колежа е нова и има разнообразни спортни съоръжения, което за мен е голям плюс. Вълнувам се много и нямам търпение да продължа обучението си на това далечно, толкова различно и богато на история място. Това е един изцяло нов свят за мен, пълен с непознати предизвикателства и очакване за интригуващи преживявания.

 

Би ли искала да споделиш още нещо?

Бих окуражила всеки, който се колебае, да кандидатства. Колежите са страхотна възможност за запознанство с много нови, интересни и различни хора от всички краища на света, така както и възможност да станеш по-самостоятелен и да се доказваш във високо конкурентна среда.


Май 2017 г.

bottom of page