top of page

Калина, випуск 2016-18, Коста Рика

Калина Георгиева завършва 10-ти клас в частна гимназия в София и след като е одобрена за Колежите на Обединения Свят, избира да замине за колежа в Коста Рика. Така тя става първият стипендиант от България отивайки да учи там. Ето какво ни разказа тя по време на летния лагер преди да замине:

 

Здравей, Калина. Поздравления, че заминаваш за Коста Рика. Ти си нашият първи стипендиант там! Много успех ти желаем. Би ли ни разказала малко повече за себе си, така че хора, които се интересуват от Колежите на Обединения Свят да разберат  повече за тях и за теб самата. От къде си, къде си учила до сега?

 

Аз съм от София, учих в частна гимназия "ЧПГ Образователни технологии", сега завърших 10ти клас и съм на 16 години.

Какво те мотивира да кандидатстваш за Колежите на обединения свят?

 

Винаги съм искала да уча в чужбина. През изминалата година в гимназията ми участвахме в различни проекти с обмяна  на ученици и допирът ми до толкова хора с различни култури засили желанието ми да уча с различни хора. И когато попаднах на страницата на Колежите на обединения свят, много се запалих, много ми хареса и реших че това е нещо, което ще бъде незабравимо преживяване! И реших да кандидатствам.

 

Имаше избор между Индия и Коста Рика. И двете са доста екзотични и непознати за нас места. Как се спря на Коста Рика пред Индия?

 

До момента в гимназията ми учих испански като първи език и затова реших да отида в Коста Рика. През 3те години на изучаване на езика много се запалих и исках да отида до Латинска Америка.

 

Успя ли вече да проучиш повече за държавата и за училището?

 

Да, свързах се с една второкурсничка и тя доста ми разказа за училището и за държавата.

 

Какво ти се струва най-интересно от това, което знаеш за сега?

 

Всички казват, че хората са много мили и добродушни и весели. Също така природата е уникална. Разбрах, че над 60% от нея са национални паркове. Нямам търпение да замина.

 

Какво смяташ да правиш през свободното си време? Има ли места, които искаш да посетиш?

 

Да, много искам да посетя един атракцион в Коста Рика, който е в джунглата. Не знам колко е дълъг но минава през джунглата и могат да се видят всякакви животни в естествения им хабитат.

 

Кои предмети смяташ да учиш?

 

Испански, глобална политика и environmental studies, математика и театър.

 

Има ли нещо от което се притесняваш, нещо което може да ти е странно?

 

Не, не се сещам нещо, от което наистина да се притеснявам.

 

Какво би искала да кажеш на хората, които  искат да кандидатстват. Как да се подготвят, за да минат напред?

 

Да вложат всичко от себе си! Когато човек иска нещо силно, ще успее!

Юли 2016 г.

Калина е вече в UWCCR и е пълна с впечатления и въудушевление. Ето какво ни сподели:

Определено е много различно от това, с което съм свикнала, но страната наистина ме изненада! Страхотна е, природата и хората са уникални!

Относно училището нямам думи! Кампусът е огромен, имаме всичко от което се нуждаем, че и повече! Всичко ми харесва страшно много! Между второкурсниците и първокурсниците се зароди връзка още от самото начало и ни приеха в семейството си!
Признавам си, че в началото бях леко скептично настроена относно идването ми в Коста Рика, но същевременно много се вълнувах. Още първата вечер, когато пристигнах всички съмнения се изпариха и осъзнах, че съм на правилното място! Хората и културата в самото училище са просто невероятни и правят всеки ден от изживяването ти в UWCCR уникален!
Чувствам се изключително щастлива и благодарна, че имам възможността да съм част от семейството на UWCCR!

Октомври 2016 г.

bottom of page