top of page

Рая, випуск 2019-2021, Германия

Към гарата на UWC

Колеж на Обединения Свят също си има влак. Отличава се частично от този на магическия Хогуортс, защото не спира на едно-единствено място, а обхваща цели 17 локации по света. Иначе по магия и сплотен дух наподобява! Качва своите пътници от най-различни гари, като от години насам не пропуска и българската.

Представяме Ви Рая Димитрова. Живее в София, понастоящем е в 10-ти клас и учи в Софийската математическа гимназия. Като всеки тийнейджър свободното й време е изпълнено с филми, книги и много музика, а отскоро се е захванала и с аналогова фотография. Извън училище Рая участва в различни клубове със социална насоченост и се занимава допълнително с философия. Тя е момиче с широкоспектърни интереси и е първата приета колежанка от тазгодишната селекция!

raq_edited.jpg

С теб се шегувахме, правейки асоциации с Хогуортс, но представи си, че твоят влак към UWC пристига на гарата. Как разбра за неговата магия и ценност?

Може да се каже, че чаках влака две години - откакто сестра ми кандидатства за колежите и аз научих за тяхното съществуване. Нямах големи съмнения за наличието на тази магия, тъй като имах възможността да я усетя, когато участвах в UWC Short Course в Мостар миналото лято.

И билетът в ръката къде ще те отведе?

В UWC Robert Bosch във Фрайбург.

Това бе категоричният ти избор. Разкажи защо твърдо бе избрала Германия за своя последна спирка?

Германия бе първото ми желание заради насочеността към околната среда. Също ме впечатли това, че има петстотингодишна градина, която учениците обработват - от известно време се занимавам с градско градинарство и искам да продължа това начинание.

Какво те мотивира да се включиш в голямото семейство на UWC?

Имах много причини да искам да уча в UWC - основната беше, че намирах ( и все още продължавам да намирам )  идеята за прекрасна - училище, пълно с млади хора, които са мотивирани да работят за едно по-добро бъдеще за всички. Друга важна причина беше това, че исках да стана по-зряла и по-отговорна - вярвам, че колежът ще ми помогне с това.

С какви предизвикателства очакваш да се сблъскаш?

Мисля, че най-голямото премеждие за мен ще е прането и простирането. Всичко останало е второстепенно.

Според теб ученикът какво качество трябва да притежава, за да се качи на своя влак следващата година?

Най-важното е да има голямо желание и да запази самооладание, докато върви към гарата.

Какво бе най-голямото предизвикателство по пътя през селекцията?

Селекцията беше много интересна, макар и провокативна. Най-трудно за мен беше попълването на апликацията - открих, че имам склонност да съм прекалено многословна и да премислям твърде много какво пиша.

Измина дълъг път през трите етапа, Рая, и влакът към UWC пристигна! Готова ли си да се качиш?

Готова съм! Пускам се!

bottom of page