top of page

Яна, випуск 2017-19, Холандия

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

 

Здравейте, казвам се Яна Неделчева, на 17 години съм и уча в Първа английска езикова гимназия в София. Имам много разнообразни интереси, като най-вече психология и образование, с което и смятам да се занимавам след колежа. Взимам много онлайн курсове, основно свързани с тези две теми. Също така за около две години сериозно свирех на барабани и от време на време пиша. Занимавала съм се с много клубове в училище, в някои от които още участвам: Интеракт, училищния вестник, Ученическия съвет, акробатичен рокендрол, дебати и други.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

 

Разбрах за колежите няколко дена преди крайния срок за пращане на формулярите от мои съученици, които също се опитаха, но за жалост не успяха. Най-вече ме мотивира да кандидатствам това, че в училище не се чувствам достатъчно стимулирана, вече съм се занимавала с почти всички извънкласни дейности и клубове, до които имам достъп, а имам голямо желание за развитие и в UWC видях едно предизвикателство. Харесаха ми много мисията и идеалите им и сметнах, че това е организация, в която ще се чувствам на място и ще спечеля много и в личното си развитие, и в ученето. Стори ми се прекрасна възможност да разширя хоризонтите си, да имам уникални преживявания, приятелства и да науча много и от часовете, и от CAS програмата.


Как беше селекцията за теб?

 

Първият етап, формулярът, който включва въпроси за мен, интересите ми, академичните и извънкласните ми занимания и постижения, не ме затрудни. Участвала съм в много клубове, проекти, онлайн курсове и имам разнообразни интереси, така че имах какво да кажа. Основното на този етап, според мен, е да покажеш, че си активен, амбициозен и мотивиран човек и чрез досегашните си интереси и дейности отразяваш ценностите на UWC.

На втория етап тестовете по английски и български ми се сториха много лесни, а този по математика определено не ми беше по силите, но за човек с афинитет към математиката не би бил чак толкова труден. Есето на английски беше на актуална тема, която ме накара да се замисля и да изкажа собствено мнение, но за мен не беше сложно. Не се притеснявах за този кръг, защото знаех че търсят човек, който не само е академично компетентен, но има и определени лични качества, които дори са по-важни от резултатите на тестовете.
Най-важния и, за мен, най-нетърпеливо очакваният кръг беше третия. Искам да похваля комисията, защото целият ден беше много добре организиран, между двата дебата, трите социални дейности, интервюто и игрите с другите кандидати, почти не ми остана време да се притесня. Тук вече на живо оценяват твоите умения за работа с екип, критическо мислене, лидерски и комуникативни качества, обща култура и т.н. Бяхме 24-ма кандидати и мисля, че най-важното нещо е, че успях да запазя самообладание, да участвам активно и да покажа, че съм подходяща за обстановката в колежа. Ако мога да дам съвет на бъдещи кандидати, той е, че няма смисъл да се притеснявате да изказвате мненията си и да участвате, защото, ако в края на деня не са чули гласа ви колкото на някои други и не сте оставили толкова силно впечатление, шансът да ви изберат е по-малък. А и този ден ви подготвя за дейностите като дебати и дискусии, които са заложени в UWC.


Заминаваш за UWC Maastricht. От това, което вече предполагаме си разгледала за колежа там, какво ти допада?

 

Когато ми казаха, че ме номинират за място, ми дадоха да избера от няколко колежа. Най-вече се колебаех между Италия и Холандия. В крайна сметка избрах Холандия, защото е в град, а италианският колеж е в малък град, почти село. Това, което ми направи впечатление, е, че учениците в Maastricht организират няколко конференции на различни теми през годината, а това е нещо, в което бих се радвала да участвам. Също така е шанс да сбъдна една от мечтите си - да говоря на TEDx конференция. А и фокусът върху social entrepreneurship може да бъде много полезен за бъдещата ми кариера.

Някои от предметите също звучат много интересно, като например World Politics и World Arts and Cultures. Все още не съм сигурна кои ще уча аз, но има голям избор. И последно, локацията на колежа е страхотна - в центъра на Европа, с удобен транспорт до Германия, Белгия, Франция и други държави, в които ще има възможност да пътувам.

Би ли искала да споделиш още нещо?

Само, че нямам търпение да замина в края на август и искам да окуража колебаещите се да се пробват и да не се притесняват - ако те приемат, печелиш страхотно преживяване, а дори и да не те - процесът за кандидатстване сам по себе си е интересен и нищо не губиш. А и ще се запознаеш с някои доста готини хора, които също са мотивирани, амбициозни и с всестранни интереси като теб.

Май 2017 г.

bottom of page