top of page

Вяра, випуск 2018-20, САЩ

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте, казвам се Вяра Гетахун и съм 11 клас в Американския колеж в София. Маймесец навърших 18. Моите интереси са предимно в областта на хуманитарните науки. Занимавам се активно с изучаването на френски език. Интересувам се от литература, езици и филми. Аз съм голям почитател на азиатските култури, най-вече китайската и корейската. Освен това уча шведски и китайски. 

20180430_170942.jpg

Как разбра за Колежите на Обединения Свят?

 

Разбрах за Колежите от Фейсбук страницата на Родитело-учителската асоциация на Американския колеж. Там бяха качили линк към Fulbright и оттам намерих сайта на Колежите на Обединения Свят. Аз и майка ми бяхме заинтригувани от Колежите и проучихме какво предствавляват. И двете сме много впечатлени от възможностите, които те предлагат за развитието на младите и мотивирани индивиди в най-различни сфери.  

 

Какво те мотивира да кандидатстваш? 

 

Винаги съм искала да замина в чужбина и да се срещна с най-различни хора. Дълбоко вярвам, че животът е пътуване и непрекъснато търсене на отговори. Най-добрият начин да открием себе си е като пътуваме и се сблъскаме с различното. Смятам, че ученето в чужбина е прекрасна възможност да разширя хоризонтите си и да се впусна в нови приключения. Колежите ми предлагат страхотната възможност да докажа на себе си, че съм отговорен и адаптивен човек, който може да се впише в различна среда. От години си мисля за обмен на ученици и как да кандидатствам в чуждестранно учебно заведение. Помислих си, че няма да загубя нищо, ако опитам и кандидатствам за Колежите.   


Как беше селекцията за теб?

 

Селекцията се състоеше от три компонента: апликационна форма, изпит (тестове) и интерактивни занимания в групи. Апликационната форма беше изключително подробна с цел да разкажем възможно най-много за себе си и нашите интереси. Изпитът се състоеше от тест по български, английски и математика. Трябваше да напишем есе на английски по определена тема, която дава възможност за много разсъждения. На мен много ми хареса темата, защото беше интересна и засягаше етични въпроси. Тестът по български беше много приятен и много ми допада нагласата, че трябва да познаваме отечеството и родния ни език. Идеята, че има въпроси по български показва, че Комитетът има отношение към културата ни. Много съм щастлива от този факт! Груповите занимания бяха много забавни и беше удоволствие да се запозная с всички участници и изпитващи. Беше забавно преживяване! 


Заминаваш за UWC-USA. От това, което вече предполагаме си разгледал/а за колежа там, какво ти допада?

 

Кампусът изглежда добре, но най-много ми харесват груповите снимки. Всичко е цветно и хората са толкова щастливи! Всички изглеждат като семейство! Много ми харесва програмата, защото имаме избор и може да учим повече от един език. Несъмнено обстановката е изумителна. Най-много ми харесва, че една от ценностите на UWC-USA е идеализъм. Човечеството има нужда от идеалисти, които да се стремят към Вечността и универсалните ценности, а не само към материално благосъстояние.    


Би ли искал/а да споделиш още нещо?

 

Имам големи очаквания за програмата по литература и език в UWC-USA. Вълнувам се.

Юни 2018г.

bottom of page