top of page

Радослав, випуск 2018-20, Китай

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте, казвам се Радослав Станимиров, ученик съм в Първа езикова гимназия, гр. Варна. На 16 години съм. От малък обичам да изучавам чужди езици, като първо започнах с руски език, което беше профилът на предходното ми училище. След това избрах английски като първи и немски за втори чужд език, но продължих да се занимавам активно и с руския. В гимназията имах възможност да избера като свободно избираем предмет корейски език, който изучавах една година. Смятам, че владеенето на всеки един език е невероятно богатство, с което да допълним нашите познания и качества. По този начин можем да погледнем на света през други очи, да опознаем по-добре различни култури, което ни дава свобода и много нови възможности.

Огромна страст за мен е писането. Чрез него се чувствам уверен да изразя мисли и емоции и надявам се да постигна определен ефект върху хората, към които е насочен текста. Според мен писменото слово е сред най-силните инструменти, с които можем да си послужим в днешно време и ако наистина знаем какво пишем, с каква цел и за кого е предназначено, да направим голяма промяна в заобикалящата ни среда.

Мога да се определя като силно социална личност. От пети клас членувам в школа по гражданско образование „Европейски мост“ в град Варна. Това е мястото, което отвори истински очите ми към света, помогна ми да мисля аналитично, да дебатирам и защитавам позиция, да се чувствам на място, креативен, не ограничен от рамките на традиционната образователна система у нас. Благодарение на тази школа и училищни проекти съм посетил много различни места в Европа, а пътуването до непознати места се превърна в мое хоби. Нямам търпение за предстоящото заминаване в Китай, което се надявам да даде възможност да опозная Азия. В свободното си време, когато не уча или не съм зает с извънкласни дейности, обичам да излизам с приятели. Обожавам електронна музика и ходя на концерти.

Как разбра за Колежите на Обединения свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

Спомням си, че още в шести клас, разбрах, че синът на наши семейни познати ще учи в колежи на Обединения свят в Канада. Ивайло Петров, с който в последствие станахме приятели, беше човекът, който ми даде първоначална информация и ми разказа за уникалността на движението UWC. В следващите години мисълта за UWC не ме напускаше, изчетох много информация по темата, запознах се с всеки един колеж по отделно, изгледах доста клипове, интервюта с успешни завършили, блогове и форуми. При пътуване по проект за училищен обмен миналата година, се срещах с ученици от чужбина, които смятаха да кандидатстват в UWC. Така осъзнах колко огромна е мрежата на това интернационално семейство. Приятел от Португалия дори ме добави в група за апликанти 2018/2019 г. и в десети клас имах възможността да комуникирам с хора от всяка една точка на планетата, обединени от една цел, да бъдем приети в движението, да бъдем част от него и да допринесем за целите, към които е насочено. Искрено се радвам че с голяма част от тези хора ще имаме възможността да се обучаваме в колежите.

Как беше селекцията за теб?

Селекцията беше доста интересен и дълъг процес за мен. Конкуренцията беше силна, запознах се с прекрасни хора от кандидатите, с които се надявам да запазим контакти и останем приятели. Може би най-важен компонент за избирането ни бяха индивидуалното интервю и груповите дискусии, за които вероятно ми помогна познаването на различни детайли, свързани с движението UWC. Номинационният екип е от българи, завършили Колежите на Обединения свят. Всички бяха много позитивни, приятелски настроени и предразполагащи ни да изразим позицията си и силните си страни, може би защото те самите са били на наше място, когато преди години са кандидатствали, а и силно вярват в ценностите на UWC. Благодарен съм им за желанието, с което доброволно се ангажират да съдействат за селекцията и насочването на повече българи за обучение в тези колежи.

 

Заминаваш за Китай. От това, което вече предполагаме си разгледал за колежа там, какво ти допада?

Заминавам за колежа в Чангшу, Китай. Той е един от най-новите добавени в семейството на UWC. Ако бъда честен, това беше колежът, за който имах по-малко информация, може би защото е само на три години. В последствие, когато го проучих, категорично бих избрал него, пред който и да е друг от веригата. Колежът се намира в областта на град Суджоу, в милионно населено място не повече от два часа влак от Шанхай. Кампусът е разположен на остров в река Яндзъ и е силно технологичен, създаващ уникален синхрон между бъдещето и древната китайска култура. Огромно предимство на колежа е възможността да се изучава и практикува китайски език, за който определено бих положил много усилия. В днешно време Китай е безспорен икономически лидер, не само в производството и търговията, но също в медицината и новите технологии. Това е една държава – свят, която крие в себе си неизмерим потенциал и хилядолетна традиция. Китай е бъдещето и миналото на едно място. Все повече европейски и американски компании предпочитат кадри, които знаят китайски език или имат опит с тази култура. Нещо, което много ме впечатли относно колежа е единственото по рода си направление „Жи Шинг“, което допълва програмата “Creativity, Activity and Service” (CAS), характерна за IB дипломата. В нея е заложена като основна цел прилагане на наученото чрез изследване и пряк допир с китайската култура, изкуство, традиции и местни хора. С нетърпение очаквам още специалните седмици или така наречените експедиции, които се предлагат на учениците през първата и втората година от колежа, като това ще ми даде възможност да посетя различни краища на тази необятна и вечно тайнствена държава – Китай.

Интересувам се от история, география, глобална политика и икономически отношения. Уверен съм, че колежът на UWC в Китай, IB програмата и цялото преживяване и активности ще ме доизградят като личност и ще дадат тласък към това, с което да се занимавам в бъдеще.

Би ли искал да споделиш още нещо?

Бих искал да кажа на всички, които се чудят дали да кандидатстват в Колежите на Обединения свят е да се запознаят, колкото е възможно повече с UWC и ако това е техния модел за съвременно училище, да не се колебаят да кандидатстват, а задължително да го направят. Това е не просто възможност за обучение в чужбина срещу стипендия, но и една различна образователна рамка, която според мен би помогнала на всеки, който осъзнава, че без значение дали иска да се развива професионално в България или в чужбина, трябва да бъде отворен към света. Убеден съм, че възможностите и мирогледа на човек, влязъл и завършил колеж от тази система предоставя възможността да почустваме света като общ дом, където сме изградили много контакти и се чувстваме у дома, дори и далеч от Родината. Както всяко хубаво нещо, очаквам, че ще има и трудни моменти, че ни очаква сериозно учене и конкуренция с мотивирани и знаещи хора от цял свят, но вярвам, че това ще бъде една огромна крачка за мен и нещо, към което винаги съм се стремил и за което няма да съжалявам!

Юни 2018 г. 

bottom of page