Колежите на Обединения Свят на гости в България

 

През последната седмица на октомври 2015, Националният ни Комитет имаше удоволствието да бъде домакин на първата проведена в България „Седмица на Проектите“ (Project Week). Целта на проекта беше да се популяризират Колежите на Обединения Свят сред учениците в България и те да добият представа за възможностите, които биха получили като ученици в един от колежите.

 

Водени от стипендиантката ни Светлана Колева, от колежа в Мастрихт при нас дойдоха петима ученици: от Русия, Турция, САЩ, Лаос и Антилите. За една седмица те успяха да посетят над десет училища в София, Костинброд, Самоков, Копривщица, Панагюрище, Стара Загора. В училищата те изнасяха презентации за Колежите на Обединения Свят и разказваха на учениците от първо лице какво е да си ученик там. Разказите им за разнообразните извънкласни дейности, проекти и социални събития бяха не само интересни, но и вдъхновяващи за слушателите.

Както беше обявено на презентациите: крайният срок за подаване на документи е 24ти януари, 2016. Приемането на документи все още не е започнало, но ще бъде обявено скоро на сайта ни. Междувременно, можете да харесате фейсбук страницата ни „UWC Bulgaria.” От там ще научавате за нашите новини: предстоят презентации в още училища!

 
Повече за UWC Project Weeks:

 

Project Week е допълнение към обществено-полезната дейност, която всеки ученик в UWC извършва. Учениците сами са отговорни за това да идентифицират възможност да помогнат в даден град/държава и да организират своя проект. Често те партнират с организация в държавата, в която се случва проектът. Примери за други проекти:

 

 

 • Група ученици от UWC Adriatic посети училища и образователни институции в Германия, където учат деца от турски произход. Чрез интервюта и групови дискусии, те събраха информация за начините, по които турското малцинство е интегрирано в немската образователна система. Учениците направиха презентация в която обясниха за успехите на системата в момента и за това какво може да се подобри
   

 • Ученици от UWC Red Cross Nordic прекараха една седмица в Ливан, работейки с група местни младежи над проекти в помощ на местната общност. Дейностите им включваха почистване на обществени площи, образователни сесии с деца от детски градини и домове за сираци и т.н. Повече може да прочетете тук:
  http://www.uwc.org/about_uwc/news/see_all_news/learning_in_lebanon.aspx
   

 • Селекция на интересни Project Week видеа от различните колежи:
  UWC Atlantic College Project Week: NoFit State Circus
  UWCSEA - Where the Heck is Project Week (2013)
  UWC Atlantic College - Challenge Wales - Sailing Project Week 2012