top of page

Косара, випуск 2017-19, Хонг Конг

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте! Аз съм Косара Недкова и съм на 16 години. Живея в град София и уча в гимназия за източни езици - 18-то СУ „Уилям Гладстон“. Моята специалност е корейски език. Допълнително се занимавам извън класно и с изучаване на японски език. Едва 9-годишна за пръв път пътувах до Япония - държава, коренно различна от родината ми. Прекарах 2 месеца там и всичко ми допадна. Културата, храната, начина на живот и любезните хора. Оттогава реших да науча и езика, продължавайки да пътувам всяка година за по 1 месец, практикувайки и обогатявайки знанията си. В последствие реших, че ще е добре да започна да изучавам и още един азиатски език. Любопитството ми ме насочи към корейския. Решението, някак си, беше спонтанно.

Като се замисля, причините за това се коренят в появилия ми се интерес към К-pоp-а, но най-вече в основата на това решение бяха дългогодишните ми занимания по Таекуондо. От 6-годишна усилено тренирам и в момента вече съм черен колан. Това, което ме привличаше в самия спорт, беше не толкова бойната част, колкото философията – това бойно изкуство е за самоотбрана, а не за нападане и нараняване на хора, както и свързването на движенията с елементите от природата. Редовните тренировки ме направиха много самодисциплинирана, подредена и отговорна към отношенията си с другите. Така се пробуди и интересът ми към корейския начин на живот и култура, което доведе до желанието ми да изучавам корейски език. Започнах да чета книги за Корея. Появи се интерес и към техните сериали. И песните, и филмите ми помогнаха много в усвояването на езика. Разказвайки за тези мои интереси, любопитството ми към останалата част от югоизточна Азия нарастна.

Японски уча от 7 години, а корейски - от 3. В свободното си време се разнообразявам,  като най-често излизам с приятели.Често посещаваме някой от моловете, където играем боулинг, гледаме кино или пък разглеждаме магазините. Много обичам и разходките в парка, когато е слънчево. Самата природа, зеленината на тревата и птичките, които пеят, много ме успокояват, ако имам натоварен ден (тестове, изпитвания).  Когато времето не го позволява,  си седя в къщи и слушам  музика.  Допада ми също да рисувам. Харесвам японския стил на рисуване,  наречен „манга“, с който се занимавам от 3 години.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

Брат ми учеше в колежа в Уелс допреди година. Разказвал ми е за своите преживявания, затова и аз реших да проверя какво всъщност представляват Колежите на Обединения Свят. Разбрах, че този в Уелс не е единственият. Научих, че има още много, пръснати по интересни места по света. Разгледах сайтовете им, снимки, блогове, разказващи за преживяванията на много хора, завършили през различни години. В мен се пробуди изключително голям интерес към тази програма. Самата идея, че човек, освен че завършва последните две важни години от средното си образование, той се среща и с хора от цял свят. Опознава тяхната култура, начин на живот, както и те неговата. Всичко това много ме развълнува и аз поисках да бъда част от тази система. Реших да кандидатствам, без да се замисля. Възможността да срещна хора от цял свят, за мен е вълнуваща. Вече мога да кажа, че това е една мечта, на път да се сбъдне!

Как беше селекцията за теб?

Самата идея на Колежите на Обединения Свят очевидно беше повлияла положително и интересно не само на мен. Имаше много кандидати по етажите, които видях по пътя за стаята, където бях записана за тестовете. За мен лично беше голяма изненада нивото на сложност на задачите по математика и краткото време, за което те трябваше да бъдат решени, което може би беше фактор да не се представя на обичайното си ниво. Бях притеснена, но както се казва в един девиз “Who dares, wins”.

Заминаваш за Li Po Chun UWC в Хонг Конг. От това, което вече предполагаме си разгледала за колежа там, какво ти допада?

UWC Li Po Chun се намира в регион на Азия, който от няколко години опознавам и много обичам .  Разгледах подробно сайта и ми направи добро впечатление, че се намира в голям и космополитен град като Хонг Конг. Колежът е изключително международен - тук се учат хора от 81 националности. От дълги години Хонг Конг е вратата на Китай, чрез която може да се научи много за китайската култура. Особено голямо впечатление ми прави учебната програма, която предлага богат избор на предмети, които ме интересуват. От сайта също разбрах, че колежът има много високи учебни стандарти. Хонг Конг за мен ще е ново място с нов език. Една нова възможност да се докосна и до друга част на този голям и разнолик континент.

Би ли искала да споделиш още нещо?

Колежите на Обединения Свят са идея, която според мен може да допринесе за по-голяма толерантност във взаимоотношенията между различните хора. Опознаването на чужди култури, характери и мнения – вярвам, че това е пътят към създаване на по-мирно съвместно съществуване и разбирателство по света.


Май 2017г.

bottom of page