top of page

Константин, випуск 2017-19, Армения

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

 

Здравейте, казвам се Константин Коршумов, на 17 години и съм от София. Уча в Софийската математическа гимназия. Обичам да спортувам – ходя на фитнес и вече трета година участвам в бяганията, организирани от 5kmrun. Освен да тичам, съм участвал и в процеса на организирането на някои от събитията. Извън спорта, това, което представлява голям интерес за мен от известно време, е биологията. Поради тази причина от тази учебна година посещавам школата в училище за по-интензивно обучение.

Обичам също и да пътувам.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

 

От доста време знам за колежите, тъй като братовчедка ми завърши в един от тях преди години.  През този период винаги са ми били в главата и съм ги имал като идея за стъпка преди университета. Миналата година учениците от UWC Maastricht направиха презентация в моето училище и оттогава започнах да ги разучавам по-обстойно. Определено ми допадна цялата идея за тези колежи, мисията и ценностите им. Мотивира ме това, че ще мога да се фокусирам върху предметите, които наистина ме вълнуват, благодарение на учебната програма по IB дипломата. От друга страна, фактът, че ще се запозная с много различни хора от целия свят и ще живея с тях, също изигра голяма роля в мотивацията ми… Най-вече, защото е уникално преживяване, което би ме обогатило до голяма степен и от личностна, и от академична гледна точка.

 

Как беше селекцията за теб?

 

Запознах се с много и интересни хора, с някои от които се надявам да продължим да поддържаме връзка. Етапите, от своя страна, бяха много добре структурирани, особено третият. На него имаше наистина доста неща за правене – индивидуално интервю, социални дейности, дебати. Съветът, който мога да дам, е да запазиш самообладание и да се фокусираш върху дадената ти задача. Колкото до първите два етапа - нямах особено големи затруднения. Като цяло, целият процес беше добре организиран.

 

Заминаваш за UWC Dilijan. От това, което вече предполагаме, си разгледал за колежа там, какво ти допада?

 

UWC Dilijan е един от новите колежи, отворен е през 2014 година. Когато за първи път разгледах колежа в интернет, бях доста впечатлен от самия кампус и от това колко добре оборудван е. Големият избор от предмети, някои от които звучат доста нестандартно, но и интересно, ме впечатли също. Така наречените „co-curricular activities“, които включват проекти, клубове, инициативи, също са голям брой. За сега не съм сигурен какво точно ще запиша.

Относно разположението на колежа, той, заедно с града, в който се намира, са заобиколени от национален парк. Организират се експедиции, които са подходящи за учениците да научат повече за местните биоразнообразие и екосистема. Това много ми допада. Освен това, наблизо има ски курорт, което ще е перфектна възможност за каране на ски през зимата.

 

Би ли искал да споделиш още нещо?

 

Искам да поздравя Националния комитет за целия селекционен процес и организацията му и също да окуража бъдещите кандидати. Това е една прекрасна възможност, която ще ви допринесе много. А дори и да не стане, нищо няма да загубите, а ще спечелите опит и нови запознанства. Така че не се колебайте, а кандидатствайте.

Май 2017 г.

bottom of page