top of page

Изабела, випуск 2018-20, Китай

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: откъде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте, името ми е Изабела Томова и съм на 17 години. Родена съм и съм израснала в града под тепетата, а именно Пловдив, и от 8ми клас уча в Езикова гимназия „Иван Вазов“ с първи език испански. Какво обичам да правя ли? Хм..труден въпрос. Трудно ми е да отговоря, тъй като нямам точно определени хобита. Обичам да правя всичко, свързано с креативност и творчество (а това както знаем е доста обширно понятие). Доставя ми удоволствие да правя бижута от полимерна глина, да пътувам, да правя сладкиши или торти, да чета и да рисувам върху стъкло. Също така много обичам езиците. Старая се да отделям време и за театър, тъй като е моя страст. В момента се опитвам да съм колкото се може повече физически активна, затова ходя на фитнес или карам колело покрай реката.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят?

За UWC разбрах от майката на Нанси Сергиева. Няма да забравя как една вечер майка ми се прибра вкъщи и започна още от вратата да ми разказва за Колежите с такъв ентусиазъм. В началото бях малко объркана, но след като разгледах сайта и фейсбук страницата на UWC, всичко ми се изясни. На следващия ден вече бях започнала да подготвям кандидатурата си. Тук е моментът да благодаря на родителите ми, които ме подкрепяха от ден първи на моето кандидатстване и нито за миг не спряха да вярват в мен.

 

Какво те мотивира да кандидатстваш?

Много бяха  факторите, които оказаха влияние върху решението ми. Докато разглеждах официалния сайт разбрах, че всяко UWC е уникално по свой собствен начин, но въпреки това образованието и преживяването навсякъде са  на едно ниво. От малка мечтая да уча в чужбина и когато накрая ми се отвори подобна възможност, нямаше как да пропусна. Идеята, че ще уча по световно признат модел на образование и възможността сама да избирам желаните от мен предмети, наистина ми допадна. Но смятам, че с най-голяма тежест беше факта, че ще уча заедно с мои връстници от целия свят, ще мога да се докосна до техните бит и култура, дори и за кратко, и ще съм обградена от хора, споделящи интересите ми. Разбира се, взех предвид и факта, че такова обучение ще ми помогне да преоткрия себе се, ще ме направи по-самостоятелна и отговорна. Общо взето, колкото и да се опитвах да намеря негативи, не успях.

 

Как беше селекцията за теб?

Според мен най-точната дума, която описва процеса на селекцията, е „обогатяващ“. Всичко беше изключително добре организирано- един огромен плюс беше сравнително краткото време за обявяване на резултатите след края на всеки кръг. В крайна сметка в такъв напрегнат момент няма човек, на когото да му се иска да стои месеци наред в неведение. :Д За мен първият етап от селекцията- формулярът, беше най-лесната част от цялата процедура. Въпросите и темите за есе бяха доста приятни. Това, което ми хареса във втория кръг (за голяма моя изненада), беше тестът по математика с логически задачи и есето, което беше едно голямо предизвикателство за мен. Третият етап ми се стори най-вълнуващ и интересен. Имах възможността да се запозная с другите кандидати и заедно да общуваме в малко по-разчупена обстановка, но любимата ми част от целия ден бяха ролевите игри.

 

Заминаваш за UWC Changshu China. Какво ти допада?

Няма нещо, което да не ми харесва...наистина. UWC Changshu China e един от най-новите колежи и освен че се намира на  островче на езерото Кунченг, ми харесва, че е само на 100 км от Шанхай. Въпреки, че Китай е толкова по-различна страна от България, нямам търпение да замина, защото там има толкова много неща, които искам да науча и да изпробвам. Много съм радостна, че ще имам възможността да уча китайски език и да опозная културата на тази прекрасна държава. Друго нещо, което ме впечатли, са множеството водни спортове, които се практикуват в колежа, както и драконовите танци и калиграфията- типични за културата на Китай.

 

Би ли искала да споделиш още нещо?

Да, има толкова много неща, които бих искала да напиша сега, но ще се огранича до едно- имайки предвид колко съм щастлива в момента, бих посъветвала абсолютно всеки, който е на кръстопът и се чуди дали „да се пробва“ – да го направи! В крайна сметка в живота печелят смелите, а и никога не знаеш кога и къде ще ти излезе късмета! ;)

 

Май 2018 г. 

bottom of page