top of page

Галина, випуск 2017-19, Германия

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде
учиш, какво обичаш да правиш?


Здравейте, казвам се Галина Станева, уча в десети клас на МГ "Д-р П. Берон" - Варна. Извън училище се занимавам главно с разработването на научни проекти в областта на информатиката. В свободното си време обичам да чета, да слушам TED Talk-ове, понякога да пея и да рисувам.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да
кандидатстваш?


През януари 2016 посетих един от така наречените MG Talks. Вдъхновени от прословутите TED Talks, това бяха събития, на които бивши ученици от нашата гимназия говореха за живота си след завършването. Този път Ивайло Петров сподели своите преживявания в Lester B. Pearson College UWC, Канада, и така първоначално разбрах за колежите. След като научих повече за целта на UWC и IB програмата, реших да кандидатствам.

Как беше селекцията за теб?


Селекцията се проведе на три етапа -- подаване на кандидатура, в която бяха включени няколко есета, тестове по предмети и есе, и, накрая, един ден, който включваше интервю, социални дейности и дебати. Първия етап беше интересен, в есетата си се старах да съм максимално честна. Според мен най-интересното и във втория етап беше есето. Най-много обаче ми хареса третият етап. Макар в началото да бях нервна, бързо се успокоих след първия ice breaker, и дори се почувствах особено щастлива след като научих малко повече за другите кандидати и хората от фондацията. Не знам как да опиша с няколко думи какво се случи през този ден, но ще опитам - социалните задачи, в които участвах, бяха забавни и нестандартни, и включваха, например, един кандидат, правещ се на Григор Димитров (Гриша), да обсъжда с друг кандидат, играещ Лили Иванова, какво трябва да се подобри в държавата ни; в частта с дебатите най-много ми хареса задачата, в която трябваше да откриваме поуки в приказка и да ги илюстрираме със собствен опит, и интервюто беше интересно. Прекарах си чудесно и мисля, че научих много от целия процес на селекцията.


Заминаваш за UWC Robert Bosch College, Германия. От това, което вече предполагаме си разгледала за колежа там, какво ти допада?


Robert Bosch е колеж с голям фокус над екологията и опазването на околната среда, и в кампусът има градини, за които учениците се грижат, и в които се отглеждат плодове и зеленчуци. Освен това разбрах, че има стадо овце и куче, което ми харесва, тъй като много обичам животните. Допада ми също, че освен в общността на колежа, ще имаме много възможности да работим в общността на Фрайбург. Също така, макар още да е излязъл новият Student Handbook, разбрах, че колежът ми предлага TED клуб и музикален театър, за които съм много развълнувана. И, не на последно място, макар да не е специфично за моя колеж, ще ми е интересно да участвам в Project Week-овете.

Май 2017г.

bottom of page