top of page

Яна, випуск 2019 - 2021, Китай

Колеж на Обединения Свят е създател и откривател на артисти. И като че българската селекция магнетизира този творчески дух в младежите.

Нашият четвърти стипендиант Яна Захариева - скромно момиче от Варна с нескромни таланти и амбиции. До десетата си учебна година е учила в  International school Uwekind, София. Понастоящем е приета в UWC Changshu . Яна се занимава с дресировка и яздене, актьорско майсторство, художествено писане, умело дебатиране и още многобройни дейности, които открихме по време на нейното кандидатстване. Още един артист, който се радваме да посрещнем в голямото семейство на Колеж на Обединения Свят!

В своята апликация бе посочила, че не участваш в състезания. Въпреки това се включи в надпреварата за място в КОС. Изневери ли на себе си, или се счупи призмата на навика? Защо реши да кандидатстваш?

В апликацията си писах, че не участвам в състезания, като имах предвид специално състезания по конна езда. Не участвам в тях, защото смятам този спорт за вид отдих и не искам да го превърна в задължение за мен и за конете. По принцип не търся активно състезания. Понякога се включвам в литературни конкурси или дебати, ако попадна на тях или някой ги предложи. Участвам, ако мисля, че ще има някаква полза или ще науча нещо. В тази надпревара със сигурност имаше за какво да се боря и наистина научих много неща, включително за себе си. Не смятам, че изневерих на същността си.

ЯНа.jpg

В КОС се създават забележителни актьорски формации. Предвид твоята подготовка и интерес към актьорското майсторство, ще се включиш ли?

 

Актьорското майсторство винаги ми е било интерес. Когато за първи път отидох на репетиция, ме беше страх дори да започна да говоря. С времето станах по-уверена. Часовете на сцената ми помогнаха много с комуникацията с хората. Със сигурност бих се включила в актьорска формация в КОС, дори и да не е като актриса. Работата зад кулисите е изключително важна за една постановка и аз бих се радвала да съм част от нея.

 

Защо Китай? С какво те привлече магията и емблематичността на страната?

Китай е може би най-драстичното решение в живота ми. Всеки, на когото кажа, че заминавам, онемява. Азиатската култура винаги ме е привличала и аз знаех, че някога животът ми ще ме отведе там. Китай е страна с уникална смесица от технологии и природа, модерно и традиционно. Китай е място на напредък, но и все още съществуваща магия. Аз винаги съм се интересувала от легенди и фолклор, както български, така и чужди. Китай е място с изключително богата култура и ме привлича с мистиката си и с различието си от всичко, което познавам.

Сподели, че след завършване би искала да се занимаваш със създаването на анимация. Остана ли този устрем, или претърпя своята метаморфоза?

 

Ако има нещо, което мога да определя като своя страст, това е анимацията! Още от малка обичам да рисувам и както много деца съм израснала с анимационни филми. Колкото повече пораствам и се развивам, толкова по-надълбоко вниквам в това изкуство. Вярвам, че анимацията е един уникален начин да разкажеш история. Все още искам да се занимавам със създаването на анимация. Искам да покажа, че тя не е само за развлечение за деца, а може да носи в себе си послание както всяка друга форма на изкуство.

61986621_2179380998811498_38358141522285

Едно от най-горделивите постижения е участието ти в European Youth Debating Competition. От дебатите в селекцията коя тема бе най-интересна за дискутиране? 

Най-интересната тема за дискутиране за мен бе свързана със запазването на културни паметници и как туризмът се отразява на обществото и природата. Обичам да пътувам, но също се интересувам от опазването на културната ценност. Смятам, че хората, които пътешестват, трябва да се стараят да уважават културата и традициите на всички места. Тази тема беше подходяща за дебат, защото едновременно поставя въпросите за културна толерантност и устойчиво развитие.

„Искам да подчертая, че не смятам UWC за бягство от България, а за инструмент за личностно развитие като човек!“ - това бяха последните ти думи в апликацията. Как очакваш да се промениш? Какво ще е лицето ти след две години, след завършване на един от най-въздействащите и променящите колежи в света?

 

Очаквам, че това преживяване ще ме промени много! Ще срещна хора с различни възгледи и идеи. Ще науча много и ще срещна предизвикателства. След две години мога да имам различни мирогледи за бъдещето си или за живота като цялост. Смятам, че пътуването и общуването с хора са неща, които могат да въздействат най-силно на човека. България винаги ще е част от моята идентичност. Надявам се, че след тези две години ще съм намерила още неща, които ще ме определят и ще ме правят малко по-завършена личност.

bottom of page