top of page

Валентина, випуск 2019 - 2021, Италия

Val.jpg

Кандидатстването в Колеж на Обединения Свят е и предизвикателство, и голямо приключение. Трите етапа доказват това. Но силно положителна е нашата традиция, като Български комитет, да предоставим избор на първенеца в класацията сам да избере в кой колеж да продължи обучението си! На Вашето внимание! Валентина Великова, заемаща първо място в класирането, пътуваща наесен към Дуйно, Италия!

Още с апликацията ти се отличи от останалите, като на последния въпрос, вместо да отговориш в есеестична форма, ти беше изпратила кратко художествено произведение. Как залагаш на своята креативност в подобни начинания?

С татко имахме малък сблъсък на мнения, когато погледна моя отговор. За първи път в живота си подавах официална апликация и, честно казано, не знаех какво трябва да напиша. Направих това, в което съм сравнително уверена - писането на истории. Исках просто да покажа, че съм там и че съм мислила за това, което пиша, не го възприемах толкова като „креативно“ измъкване.

Преди месец бе публикувала своя Ода на нищоправенето ( ще я намерите под интервюто ). На коя от всички изброени локации беше, когато разбра за КОС и реши да се включиш в селекцията?

 

На лодка между Плажът на мечтите и Острова на добрите намерения.

 

През какво мина, че тази лодка сега плава за Италия?

Започна като малка разходка от Разсейващите планини. От известно време бях започнала да правя толкова много неща, че не можех да се фокусирам. Плавах по Река Оправдание, когато мой близък приятел ми каза, че ще прекоси морето, за да учи в Италия. Когато замина, плавах още малко, сетне хванах влака и пеша стигнах до селекцията. На връщане взех пак лодката и ненадейно ме отвя същото течение, по което плаваше и моят приятел.

Защо избра италианския колеж за своя спирка за бъдещите две години?

 

Колежът в Италия е един от най-мултикултурните, което ме накара да се насоча към него. Нямам търпение да опозная всичко! Морето, слънчевото време и хората също повлияха на този избор.

Какво те накара да се присъединиш към голямата общност на КОС? 

 

Любопитство. И до голяма степен желание за промяна.

Vale.jpg

С какви вълнисти  препятствия очакваш да се сблъскаш, пристигайки в Дуйно?

Подозирам, че ще ми е доста трудно да не стоя постоянно до морето, да не се изхранвам само със сладолед и пица... Ученето на италиански определено ще е ново предизвикателство, но честно казано, нямам търпение за всичко, което предстои!

Кое според теб е по-вълнуващо и докосващо се до ценностите на КОС - да отидеш на място, на което учи твой приятел, или там, където ти сама трябва да опознаеш околността?

 

Няма конкретен отговор на този въпрос. Със сигурност е по-голямо предизвикателство да нямаш никакви познати в колежа и да опознаеш всичко сам, но силно зависи от нагласата на самия човек, от колежите и познатите, които са там. Не смятам, че за мен ще е по-малко вълнуващо, защото отивам на това място с мисълта, че ще срещна нови хора, с мисълта, че искам да ги опозная. Волно или неволно, няма да имам друга опция. Освен това съм сигурна, че човекът, който е в Италия, ще ми остави достатъчно свобода да опозная нещата сама!

Като заключителна част авторът предава творбата си и се спуска към непознатото море. И там ще бъде през следващите две години.

От езерото на кафето

Си хванах БДЖ-то

Влиза след някое време

Дебела контрольорка и вика

„Вие тука к'во ми спите?

Последна спирка - Плажът на мечтите“

Слизам аз доволна

Просвам се до Непознатото море

и си мисля

„Понеделник пасти да яде“!

/ Валентина Великова /

bottom of page