top of page

Антон, випуск 2017-19, САЩ

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си: от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?

Здравейте, аз съм Антон Димитров, на 17 години и уча в Математическата гимназия в родния ми град Варна. Предимно ми допадат науките, фокусирани върху природата и най-вече човека, и смятам с такива да се занимавам в бъдеще. Обичам да работя по проектчета, презентации и да срещам много нови хора, което постигам главно чрез доброволстване на различни места. През свободното си време ми харесва да готвя и да се занимавам с музика, писане, визуални изкуства и др.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят? Какво те мотивира да кандидатстваш?

С колежите се запознах благодарение на двама младежи, вече завършили Колежите. Единият от тях, Ивайло Петров, представи в училище една много хубава презентация, с която показа живота си в и след Колежите.  Много ми допадна философията на организацията. Малко допълнително проучване ми помогна да осъзная, че за мен Колежите предлагат набор от много полезни неща, които чувствам, че ми липсват в сегашно време или бих искал да променя. Цялостния живот там ме впечатли с това как е едновременно много динамичен, предизвикателен и забавен. Има хора от цял свят и възможностите за интеракция с тях за мен бяха вълнуваща възможност. Занятията се водят по IB програмата, която е на високо ниво и се цени, и  извънкласните занимания ми се сториха изключително интересни.
 

Как беше селекцията за теб?

Селекцията се състоеше от три кръга. За първия трябваше да се попълни една апликация, която имаше за цел да разнищи личността ми. Попълването ми помогна да преоткрия себе си и да си дам сметка кой съм действително и с какво се разграничавам от другите.

Вторият кръг бяха няколко теста и есе, които вече се правеха на живо – тест и есе по английски и тестове по български и математика. Първите два теста не бяха нищо особено. Есето изискваше мнение по нашумяла тема, така че не представляваше нещо твърде специално. От друга страна, тестът по математика ми дойде доста по-динамичен, но не беше непосилен.

Половината участници бяхме допуснати до последния кръг, който беше изключително забавен. През цялото време от сутринта до почти вечерта се занимавахме с неща като дебатиране, сценки, анализиране на информация, много различни игри и други, които представиха атмосферата на Колежите. Също така всички ядохме пица и аз успях да се запозная с много готини и интересни хора.

Заминаваш за UWC-USA. От това, което вече предполагаме си разгледал за колежа там, какво ти допада?

Колежът представлява реставриран замък и се намира на 15 километра от най-близкия град, като цялостната общност там е сплотена и приятелски настроена. Една от извънкласните дейности представлява начини за оцеляване в дивото, която е една от отличителните му черти. Звучи ми най-интересна, тъй като смятам, че би предизвикала моите умения за лидерство, съдружие и независимост. Също така един от близките магазини е Walmart, който винаги съм искал да посетя.

Би ли искал да споделиш още нещо?

Искам да благодаря на комитета за прекрасно организираната селекция, която съм сигурен, че беше чудесно изживяване за всички участници, включително и неодобрените. Нямам търпение да отида там и бих искал да окуража всеки, който знае за Колежите, да кандидатства, защото процесът не е никак сложен, а даже приятен и ползотворен. Препоръчвам който се колебае или нуждае от каквато и да е помощ да се свърже с мен, винаги бих се радвал да съдействам!


Май 2017 г.

bottom of page