top of page

Александра, випуск 2018-20, Хонг Конг

36617480_857358441120935_131422773737160

Здравей, разкажи ни малко повече за себе си; от къде си, на колко си, къде учиш, какво обичаш да правиш?
 

Здравейте, казвам се Александра Яшмакова и съм на 16 години. От София съм и уча в Американския колеж в София, но освен с учене се занимавам и с много други дейности в свободното си време. Най-много обичам да спортувам, да готвя и да излизам с приятели. От малка тренирам тенис, а също така съм и част от отбора по волейбол на колежа за трета поредна година. Готвенето е моя страст от доста време и предимно се уча от своето семейство. Друга незаменима част от живота ми е нуждата да бъда колкото се може по-близко до природата и затова, когато имам възможност, се разхождам в планината с моите приятели и семейство. През лятото обичам да ходя на езикови и спортни лагери извън страната, да пътувам и да опознавам нови култури, а когато съм си удома, участвам в благотворителни кампании.

Как разбра за Колежите на Обединения Свят?


Разбрах за Колежите на Обединения Свят миналата година от приятелката ми Лора Станчева, която в момента учи в училището в Китай. Първоначално си помислих, че се шегува и не го приех на сериозно, но след като надълго и наширко я поразпитах откъде е разбрала за организацията, как се кандидатства и защо е избрала да учи точно в Китай, осъзнах, че е истина и се влюбих в колежите на Обединения Свят. Още същата вечер бях разгледала голяма част от сайтовете им, критериите за кандидатсване, и доста видеа в интернет, които представяха живота в колежите. Най-много ми допадна идеята, че имам възможността да уча предмети, които сама мога да избера, но същевременно и да попадна в една интернационална среда и да се запозная с хора от цял свят.

Какво те мотивира да кандидатстваш?


Не мога да кажа, че има една конкретна причина, която ме мотивира да кандидатствам, а по-скоро съвкупност от фактори. Още от малка изключително много обичам да пътувам и да опознавам различни култури, техните традиции и начин на живот, а смятам, че колежите на Обединения Свят предоставят прекрасната възможност на всеки, който иска да опознае света, да срещне много нови хора и да се докосне до техния начин на живот. Друга причина, която ме мотивира да кандидатствам, е фактът, че в родословното ми дърво голяма част от роднините ми не са българи и с любопитство научавам откъде идва всеки един от тях. Например баба ми и леля ми са от Монголия и те запалиха моята страст и желание да опозная азиатската култура и обичаи, а пък чичо ми е от Македония, която независимо от факта, че много българи отказват да приемат като отделна държава, все пак има по-различни традиции от нашите. Освен това реших да кандидатствам по програмата, тъй като обичам предизвикателствата и да опитвам колкото се може повече нови и непознати до този момент неща.


Как беше селекцията за теб?


Селекцията за мен беше доста интензивен, но същевременно и полезен процес. Много ми допадна начинът, по който протече, тъй като доста се различаваше от познатите ми до този етап методи на изпитване. За разлика от обичайните тестове в училище, за които трябва да запомниш няколко формули и механично да ги приложиш при решаването на дадените задачи, селекцията ме провокира да използвам критическо мислене и въображение. Лично на мен най-много ми допадна третият кръг от селекцията, защото той се състоеше от много на брой логически игри и дебати, които засягаха голяма част от проблемите в съвременното общество и наша задача беше да предоставим предполагаеми решения. В този кръг имах възможността да се запозная с всички кандидатите и да ги опозная малко повече, тъй като на всяка игра или дебат хората в отборите се сменяха.

Заминаваш за Хонг Конг. От това, което вече предполагаме си разгледал/а за колежа там, какво ти допада?


Хонг Конг е изцяло ново и непознато кътче от света за мен. Колежът ми допада, тъй като освен познатите предметите в училище, всеки ученик има възможност да избира от многобройни извънкласни дейности, които включват спортове, изкуства и много други. Освен клубовете за мен е важно да се потопя в местната култура и да науча колкото мога повече китайски, което би било възможно, тъй като около 40% от учениците са местни.


Би ли искала да споделиш още нещо?

Бих искала да благодаря на комитета за добре организираната селекцията и да окуража всеки, който би желал да кандидатства, да го направи, защото Колежите на Обединения Свят предоставят възможност за много нови запознанства и опознаване на нови култури и обичаи изцяло различни от това, с което сме свикнали.

Юни 2018г.

bottom of page